Dačić: Radimo sve na smanjivanju broja lažnih azilanata

Tanjug/FoNet

19. 12. 2012. u 11:22

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija radi sve da smanji broj migranata i lažnih azilanata. Fajon: Opasnost da se od sledeće godine ponovo uvedu vize

KALOTINA - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom treće godišnjice vizne liberalizacije, da Srbija radi sve da smanji broj migranata i lažnih azilanata koji idu u zapadnu Evropu.

Dačić je, na otvaranju zajedničkog Kontakt centra srpske i bugarske policije i carine u Kalotini na granici sa Bugarskom, rekao da je Srbiji važno da ne dođe do narušavanja vizne liberalizacije.

"Mi činimo sve što možemo da smanjimo broj migranata i lažnih azilanata koji idu u Zapadnu Evropu", rekao je Dačić ističući da je Kontakt cenatar od velikog značaja za Srbiju u obavljanju tog posla.

Srbija ja na današnji dan, pre tačno tri godine, dospela na "belu šengensku listu" i građani Srbije, kao i Makedonije i Crne Gore, od tada putuju bez viza u zemlje EU, potpisnice Šengenskog sporazuma.

Zbog pitanja lažnih azilanata, šest zemalja EU i potpisnica Šengenskog sporazuma - Nemačka, Francuska, Belgija, Luksemburg, Holandija i Švedska - zatražile su u oktobru da se, u slučaju zloupotrebe, ukine bezvizni režim zemljama zapadnog Balkana.

Predstavnici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta nisu uspeli da se dogovore oko mehanizma za suspenziju bezviznog režima.

***

Fajon: Od sledeće godine ponovo vize?

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon upozorila je da postoji realna opasnost, zbog povećanog broja tražilaca azila, da naredne godine ponovno budu uvedene vize za građane Zapadnog Balkana.

Fajon je, u intrevjuu Anadoliji, objasnila da je u novembru podneto 8.849 zahteva za azil, od kojih 1.306 iz Srbije.

"Opasnost postoji. Očekuje se da će više građana tražiti azil. Mi u Evropskom parlamentu raspravljamo, zajedno sa vladama zemalja Evropske unije, o Uredbi mehanizma suspenzije bezviznog režima", rekla je Fajon.

Kad taj mehanizam usvojimo, objasnila je ona, onda postoji velika mogućnost da će neke zemlje tražiti brzu suspenziju bezviznog režima.

Posebno u slučaju neke političke, odnosno predizborne kampanje, kao što će biti slučaj u Nemačkoj gde se na proleće održavaju parlamentarni izbori, dodala je Fajon i istakla da je Nemačka najviše pogođena velikim brojem azilanata.

Fajon nije precizno odgovorila, koje bi država regiona mogle prve da izgube bezvizni režim, ali je istakla da se, prema broju lažnih azilanata, najčešće radi o građanima Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

"Najveći problem je sa pripadnicima manjina, dakle, Romima. To je vrlo osetljiva situacija koju moramo rešavati svi zajedno, korak po korak, u dijalogu sa Briselom. Vlade na Balkanu čine sve što se od njih i očekuje", rekla je Fajon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

sanjin

19.12.2012. 11:32

Po ulasku Hrvatske u EU treba vratiti vizni rezim za gradjane Srbije koji ih najvise zloporabe. Izolacija je jedini lijek za Srbiju. Uostalom, sto ce na "mrskom" Zapadu, kada imaju "bracu" Ruse?

Mika

19.12.2012. 14:01

@sanjin - A ti bosnjak, ako to uopste nesto i znaci bi morao u Tursku ako te prime zbog Hriscanskog porekla ako ne zao mi te stvarno mi bar znamo sta smo i ko smo

Suzana

19.12.2012. 23:10

@sanjin - I treba ga ukinuti iako si zlurad.Pre svega zato što smo obespravljeni u svojoj zemlji na uštrb roma zbog kojih nam prete već mesecima a niko javno ne sme da kaže da je to zbog njih !Čim pomenu njihova prava koja su lažno ugrožena svima se bre tresu gaće....dokle bre da budemo njihovi taoci ?Malo im izgleda socijala od 24.000 koju dobijaju svakog meseca za nerad i koju ovakvi jadni i bedni izdvajamo za njih ?

filip

19.12.2012. 16:30

ma koji lazni azilanti ,samo nastavite ovim putem i ja odoh za Rusiju,ne treba mi ovakva drzava a ni ovakav narod,koji se ponasa kao da je kod nas sve najbolje na svetu.

XXX

19.12.2012. 16:55

Vize - izolacija za Srbiju to je stvarnost i pitanje dana. Za utjehu je da ce Srbi graniciti sa EU.

Srbijanac iz dijaspore

19.12.2012. 17:52

Izbori za Savezni parlament u Nemačkoj nisu na proleće, g. Dačiću nego sjeseni, najverovatnije u septembru, mada datum još nije određen!Vašem kabinetu su stizali predlozi dijaspore, čak i jedan članak iz Evropskih novosti, kako odmah smanjiti broj azilanata, ali to ni vaš kabinet ni vas očigledno ne interesuje! Zato, nemojte da nas zamajavate kojekakvim pričama!

Simic Dragan

19.12.2012. 17:52

Samo se pitam kako ce da objasni zasto je narod otisao da se muci tamo .Verovatno ce im reci da oni svi imaju sve na probir i da ih drzava pomaze tako sto im da radno mesto i stambenimestaj ,ne zdabe ali trba imati posao predhodno ....................

markan

19.12.2012. 18:52

Ako nastavis ovako,a znam da imas Slobin pedigre trazicu azil u Vojvodini !

Zika

19.12.2012. 19:56

@markan - Kakve li gluposti? Nemogu da verujem. Na temelju cega neko moze traziti azil u zemljama Zap. Evrope iz naseg regiona. To moze samo ako je rat ili revolucija. Zapadnjaci ce sve takve poterati nazad. Oni znaju da je samo ekonomija u pitanju. Glad nije opravdanje za dobivanje azila.

Srba

19.12.2012. 20:08

То radite premijeru zato što su vas stisli ovi iz evropske unije dok ste im ovde dali da rade šta hoće i imaju veća prava od svih nas.Dovoljno je reći da si rom i svi ti se sklanjaju a ako li malo zaprete o ugroženim pravima tek se tresu gaće,podižu tužbe,daju im se dozvole,stipendije,prohodnost za fakultete itd.

Buha Radivoje

19.12.2012. 21:25

Kad potpises priznanje Kosova kao samostalne drzave, niko ti azilante nece vise ni spomenuti.

Sloba

19.12.2012. 22:57

Gospoda romi misle da im je to Srbija i da im je sve dozvoljeno i da mogu da imaju veća prava nego li recimo Nemci u Nemačkoj,kao što ih oni imaju od Srba u Srbiji.I dalje ne shvataju da im Zapad nije Srbija gde je samo dovoljno da se pozovu na lažno ugrožena prava i gotovo,sva vrata su im otvorena i sve dozvoljeno i svima se od toga tresu gaće!?Dokle god ih ne obuzdate ovde uvek će nam pretiti ukidanje viza zbog njihove bahatosti i osionosti koju ste im dozvolili ovde !

SMOKI

20.12.2012. 09:50

@Sloba - Slobo, ne mogu se sloziti sa vama. Mislim da iz nekog razloga imate nesto protiv Roma. Ja to postujem, medjutim mislim da niste u pravu. Problem azilanata ne prave samo Romi vec i Siptari i Albanci koji delimicno beze iz losih uslova zivota a u vecini to rade namerno jer ih tako uce njihovi mentori Amerikanci. Srbiju treba na svaki nacin usporiti u napredovanju. Srpski narod se vrlo lose pokazao do sada kao pametan. Umesto da se usmerimo na spoljne neprijatelje mi se koljemo. Slozimo se jednom.

sRBA

20.12.2012. 00:47

Treba da nam uvedu vize i da napokon neko kaže da je to zbog roma.A onda će oni da nas tuže za ugrožavanje svojih prava,što će im to i uvažiti i opet će da imaju koristi na uštrb svih nas i Srbije.

mali

20.12.2012. 21:48

nebih se slozio da su romi krivi za situaciju bezviznog rezima i da imaju veca prava nego vecinski narod ja sam rom ali nije tako kako pojedinci pricaju bajke da imamo veca prava od srba imam licno zivotno iskustvo .i radim posteno i ne kradem itd kao sto nas neki predstavljaju reci cu vam jedan primer takozvane kontejnere dobili smo na sluzenje 5 god.naravno uz svu dokumentaciju proslo je 29 god. za vlast nepostojimo i svi su bili zaposleni i nikom nista .gde je pravda??? naravno azil