Elezova grupa pred istražnim sudijom

Izvor: RTS, 03.Sep.2009, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elezova grupa pred istražnim sudijom

Istražni sudija odredio pritvor šestočlanoj kriminalnoj grupi sa Darkom Elezom na čelu. Protiv grupe pokrenuta istraga zbog sumnje da su trgovali drogom, vršili iznude i činili druga krivična dela.

Šestočlanoj kriminalnoj grupi sa Darkom Elezom na čelu, posle saslušanja kod istražnog sudije, određen je pritvor do mesec dana, izjavila je Tanjugu portparol Specijalnog suda u Beogradu Maja Kovačević-Tomić.

Protiv Eleza i još petorice članova njegove kriminalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupe pokrenuta je istraga zbog sumnje da su trgovali drogom, vršili iznude i činili druga krivična dela, dodala je Kovačević-Tomić.

Jedan od Elezovih branilaca, Duško Tomić, izjavio je Tanjugu da se njegov branjenik tokom saslušanja kod istražnog sudije branio ćutanjem.

U zgradi Specijalnog suda u Beogradu tokom saslušanja bili su i Elezova supruga i otac.

Prethodno je Specijalno tužilaštvo zatražilo sprovođenje istrage protiv grupe i predložilo da im se odredi pritvor.

Osim Darka Eleza, pritvor je određen i Vladimiru Pandureviću, Vasi Ljubibratiću, Aleksandru Lučiću, Branku Đuriću i Slobodanu Pjevcu.

Grupa osumnjičena za više krivičnih dela

Elez se sumnjiči da je u toku 2009. godine, na teritoriji Srbije, odnosno Beograda, i na teritoriji Bosne i Hercegovine, organizovao kriminalnu grupu, čiji su članovi postali Pandurević, Ljubibratić, Lučić, Đurić i Pjevac, kao i više lica za koje se postupak vodi pred nadležnim pravosudnim organima BiH.

Ta grupa je u dužem vremenskom periodu imala za cilj vršenje teških krivičnih dela - neovlšćeno stavljanje u promet opojnih droga, iznude, navodi se u saopštenju.

Osim toga, Elezu se na teret stavlja i podstrekavanje na ubistvo jedne osobe, čiji identitet Tužilaštvo nije saopštilo.

Delatnost Elezove kriminalne grupe sastojala se u kupovini - nabavljanju opojne droge, prevoženju do teritorije BiH, gde su po nalogu Eleza prijem droge vršili i drugi pripadnici ove kriminalne grupe, a potom je droga putem mreže posrednika i preprodavaca plasirana i prodavana na teritoriji BiH.

Elez se sumnjiči i da je radi sticanja dobiti, stvorio plan da se primenom nasilja i zastrašivanja prinudi lice za koje je znao da ima novca, da im preda 600.000 evra, pa su ostali članovi kriminalne grupe to i prihvatili i uz novčanu naknadu i pod njegovom kontrolom i nalozima preduzimali konkretne radnje u realizaciji plana.

Na teret im se stavljaju krivična dela-zločinačko udruživanje, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, iznude, pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, falsifikovanje isprave, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a okrivljenom Elezu i krivično delo podstrekavanje na ubistvo.

Zbog činjenice da podaci u predkrivičnom i istražnom postupku za krivična dela organizovanog kriminala predstavljaju službenu tajnu, Tužilaštvo napominje da nije u mogućnosti da saopšti druge detalje i pojedinosti u pogledu načina, okolnosti i izvršenja samih krivičnih dela.

Policija je juče saopštila da su u zajedničkoj akciji policija Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine uhapšene za sada 24 osobe, a kako su najavili srpski ministar unutrašnjih poslova i direktor policije RS, ta akcija se nastavlja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo traži istragu i pritvor za Elezovu grupu

Izvor: S media, 03.Sep.2009

Specijalno tužilaštvo stavilo je zahtev za sprovodjenje istrage protiv šestočlane kriminalne grupe na čelu sa Darkom Elezom i predložilo da im se odredi pritvor zbog sumnje da su trgovali drogom i vršili druga teška krivična dela. ..Pored Eleza, istraga i pritvor se zahteva protiv Vladimira...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.