Druga šansa za najteže bolesnu decu

Izvor: RTS, 28.Nov.2014, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druga šansa za najteže bolesnu decu

Fond za lečenje dece u inostranstvu počeo je da radi, a Vlada Srbije je uplatila prvih milion evra. Ministar zdravlja očekuje da veliki deo novca za rad Fonda obezbede donatori. Dinarski i devizni računi objavljeni su na sajtu Ministarstva zdravlja.

Članovi Nadzornog odbora Fonda za lečenje dece u inostranstvu održali su prvi zvanični sastanak, čime je Fond, osnovan u avgustu odlukom Vlade Srbije, počeo da radi. Zahtevi roditelja čijoj deci zdravstveni sistem Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne može da pomogne – već su stigli.

"Do sada nam se obratilo više od 10 pacijenata, desetoro dece koje je RFZO već odbio i ovo predstavlja poslednju šansu za njihovo izlečenje. Uglavnom su to neurološki pacijenti, ortopedski i oftalmološki", objašnjava članica Nadzornog odbora i predsednica NORBS-a Marija Joldić.

Predsednica Nadzornog odbora Tatjana Lukšić Orlandić kaže da je ovaj fond nova mogućnost za decu koja nisu imala šansu – ne samo za izlečenje nego i za dijagnostiku.

"Veoma mi je drago što ovaj fond ide u susret Konvenciji o pravima deteta, koja kaže da, kada je reč o zdravstvenoj zaštiti, država je dužna da obezbedi najveći mogući ostvarivi stepen zdravstvene zaštite svakom detetu. Ovaj fond će biti državno-javno-privatni", ističe Tatjana Lukšić Orlandić.

Za početak rada Fonda, Vlada Srbije je uplatila milion evra. Fond će pomagati deci do 18 godina, a zahtev Fondu podnosiće roditelj s odgovarajućom dokumentacijom, uz konsultaciju s lekarima. Svaki zahtev će razmatrati posebno oformljena komisija.

"Jedna od varijanti je i da dovedemo strane stručnjake i da ovde pokušamo da im pomognemo, a kao zadnja instanca ostaje Fond i slanje u centre koje ćemo svi zajedno pokušati da definišemo, da tamo pošaljemo, da dođemo do najboljeg rešenja i da im pomognemo", ističe član Nadzornog odbora i direktor Dečje klinike u Tiršovoj, prof. dr Zoran Radojičić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je prednost to što će najstručnija komisija donositi odluku gde nastaviti lečenje.

"Znači imate i struku, i kontrolne mehanizme, i državu kao garante da ne dođe do zloupotrebe", ističe ministar Lončar.

Dinarski i devizni račun Fonda su na sajtu Ministarstva zdravlja, a ministar zdravlja poziva sve koji mogu da pomognu rad Fonda. Podaci o radu lekarskih komisija i Nadzornog odbora takođe će biti objavljeni na sajtu Ministarstva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.