Doživotna robija za Uku

Izvor: RTS, 10.Feb.2012, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doživotna robija za Uku

Kosovski Albanac Arid Uka, koji je u martu prošle godine na frankfurtskom aerodromu ubio dvojicu američkih vojnika, osuđen na doživotnu robiju. Istraga smatra da je Uka bio usamljeni pojedinac, pod uticajem džihadističke propagande sa Interneta.

Albanac sa Kosova Arid Uka, koji je u martu prošle godine na aerodromu u Frankfurtu ubio dvojicu američkih vojnika, osuđen je na doživotnu robiju. 

Viši zemaljski sud u Frankfurtu je Uki izrekao kaznu doživotne robije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za dva ubistva i tri pokušaja ubistva i pri tom utvrdio posebnu težinu krivice, za ovaj prvi islamistički teroristički akt na teritoriji Nemačke.

Posebna težina krivice znači da Uka, praktično, neće moći da posle 15. godina robije zatraži slobodu.

Sud smatra dokazanim da je ovaj mladi kosovski Albanac ubio dvojicu američkih vojnika, još dvojicu ranio, a kada je na petog pokušao da puca, zakazalo mu je oružje.

Tokom sudskog procesa Uka, koji je na početku priznao zločin, distancirao se od tog dela i rekao da je muslimanima dozvoljeno da se brane, ukoliko bi bili lično napadnuti.

''Ono što sam ja uradio, naravno, nije dozvoljeno'', rekao je Uka tokom suđenja na pitanje da li je u njegovoj religiji dozvoljeno ubiti.

Državno tužilaštvo teretilo je mladog kosovskog Albanca da je ubio i ranio američke vojnike, zato što su bili pripadnici ISAF misije u Avganistanu.

Uka je na aerdromu u Frankfurtu, gradu u kome je odrastao, naoružan pištoljem i noževima, prvo 2. marta prošle godine zamolio za cigaretu jednog vojnika i pitao kuda idu, a kada mu je potvrđeno da je u pitanju Avganistan, pucao im je u glavu, utvrdila je istraga.

Godinu dana pre ubistva vojnika, Uka je na Internetu diskutovao o islamski motivisanim napadima, pokazuje sedam kratkih ''internet-čet'' protokola, koji su tokom suđenja predstavljeni pred Višim zemaljskim sudom u Frankfurtu.

Istraga smatra da je Uka bio usamljeni pojedinac, pod uticajem džihadističke propagande sa interneta.

Napad kosovskog Albanca izazvao je brojne komentare o novom tipu usamljenih, na internetu aktivnih islamskih terorista, koji se, kako kažu eksperti, teško mogu otkriti.

Za Uku se kaže da je bio nosilac nade u svojoj porodici, za koju se naglašava da je predana islamu, ali ne i radikalna, kao i da je on bio mnogo više pod uticajem islamističke propagande preko interneta, nego što je to do sada bilo poznato.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Doživotna robija za "frankfurtskog atentatora"

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2012

Kosovski Albanac Arid Uka osuđen je danas u Frankfurtu na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva dvojice američkih vojnika na frankfurtskom aerodromu prošle godine...Uka, 22, je u martu prošle godine na frankfurtskom aerodromu ušao u autobus koji je prevozi američke vojnike i počeo da puca na njih...Nemački...

Nastavak na Vesti-online.com...

Doživotna robija za Albanca-ubicu

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2012, 14:18

11.02.2012. -..U Nemačkoj je na doživotnu robiju osuđen kosovski Albanac Arid Uka, koji je prošle godine ubio svojnike SAD na Frankfurtskom aerodromu. Prilikom izricanja presude sudija je posebno istakao da uzimajući otežavajuće okolnosti osuđeni neće imati šansu za prevremeno oslobađanje...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.