Dovoljno energenata za grejnu sezonu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2010, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dovoljno energenata za grejnu sezonu

BEOGRAD -

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je danas da su obezbeđene dovoljne količine energenata za predstojeću sezonu i da će građani imati jednak kvalitet grejanja kao i prethodnih godina.

Škundrić, koji je otvorio Međunarodni sajam "Energetika 2010" i Međunarodni sajam zaštite životne sredine "Eko fer 2010" (ECOFAIR), rekao je novinarima da je vlada razradila sistem mera kako bi obezbedila normalno funkcionisanje daljinskog sistema grejanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji.

On je podsetio da su obavljeni svi potrebni remonti i tehničke pripreme i da je, preko Robnih rezervi, daljinskim sistemima grejanja obezbeđeno dovoljno energenata, za prvu fazu grejne sezone.

Škundrić je izrazio očekivanje da će ubrzo biti rešena pitanja dugovanja između Beogradskih elektrana i Srbijagasa, ali je dodao da će Beogradske elektrane imati potrebne količine gasa na raspolaganju za predstojeću grejnu sezonu.

Napominjući da je pripremljena nova metodologija za obračun cena daljinskog grejanja, prema kojoj će sve lokalne samouprave imati isti pristup određivanju cena grejanja, ministar je dodao da Vlada Srbije neće razmatrati tu metodologiju na sutrašnjoj sednici.

Škundrić je podsetio da je u Srbiji počeo snažan investicioni ciklus u oblasti energetike i izrazio očekivanje da će taj proces sledeće godine biti intenziviran.

On je naveo da je u oblasti elektroenergetike počela kapitalna revitalizacija hidroelektrana "Đerdap I" i "Bajina Bašta", kao i remont termolektrane "Kostolac", dodajući da se sledeće godine očekuje početak izgradnje hidroelektrana na Ibru i Limu.

U narednih nekoliko meseci se očekuje izbor strateškog partnera za realizaciju projekta u Termoelektrani "Nikola Tesla B 3" i "Kolubari B" od po 700 megavata, a sledeće godine i izgradnja prvih vetrogeneratora i postrojenja na biomasu, rekao je Škundrić.

Naglašavajući da je cilj da što veći broj domaćih preduzeća učestvuje u realizaciji značajnih projekata iz oblasti energetike, on je istakao da su neka od njih već uključena u te projekte.

Škundrić je napomenuo da je Naftna industrija Srbije (NIS), koja je na ovogodišnjem sajmu energetike predstavila novi vizuelni identitet i logo kompanije, započela investicioni ciklus vredan oko 560 miliona evra, radi povećanja proizvodnje i poboljšanja kvaliteta naftnih derivata, sa značajnim sredstvima koja su predviđena za ispunjenje ekoloških standarda.

On je istakao da će sledeće godine u gasnom sektoru biti nastavljeni radovi na modernizaciji podzemnog skladišta gasa i naveo da su u oblasti elektroenergetike predviđena ulaganja u projekte zaštite životne sredine od oko jedne milijarde evra.

Ministar je poručio da je potrebno stimulisati investitore da u Srbiji ulažu u projekte zaštite životne sredine.

Na Međunarodnom sajmu "Energetika 2010" i Sajmu zaštite životne sredine "Eko fer 2010" (ECOFAIR) učestvuje oko 180 domaćih i stranih izlagača.

Sajmovi se ove godine održavaju pod sloganom "Prirodno", pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Suorganizator sajmova, koji će trajati do 15. oktobra, je Privredna komora Srbije.

Pored domaćih, učestvuju izlagači iz Nemačke, Italije, Francuske, Češke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Rumunije.

Racionalno trošenje prirodnih resursa, nove metode u očuvanju životne sredine i novi izvori energije, teme su zastupljene na "Eko feru 2010" i "Energetici 2010".

Sajmovi se mogu posetiti od 10 do 18 sati, cena ulaznice je 200 dinara. Učenicima srednjih škola je uz overen spisak obezbeđen besplatan ulaz, a studentima popust uz indeks od 50 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OBEZBEĐENE DOVOLJNE KOLIČINE ENERGENATA ZA GREJANJE

Izvor: Kurir, 13.Okt.2010

BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da su obezbeđene dovoljne količine energenata za predstojeću sezonu i da će građani imati jednak kvalitet grejanja kao i prethodnih godina. Škundrić je rekao da je vlada razradila sistem mera kako bi obezbedila normalno funkcionisanje...

Nastavak na Kurir...

Dragin otvorio radove u Kostolcu

Izvor: B92, 13.Okt.2010

Beograd -- Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin je označio početak radova na sistemu zaštite naselja Stari Kostolac od poplava...Investitor tog projekta, čija je vrednost 117 miliona dinara, je Ministarstvo poljoprivrede, a planirano je da se završi u narednih godinu dana...Dragin...

Nastavak na B92...

Biće ebergenata za grejanje

Izvor: Glas javnosti, 14.Okt.2010, 07:07

BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da su obezbeđene dovoljne količine energenata za predstojeću sezonu i da će građani imati jednak kvalitet grejanja kao i prethodnih godina. Škundrić je rekao da je Vlada razradila sistem mera kako bi obezbedila normalno funkcionisanje...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.