Divna slika na groznu temu: 360 godina od nastanka čuvene Rembrantove slike

Izvor: Blic, 29.Jul.2016, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divna slika na groznu temu: 360 godina od nastanka čuvene Rembrantove slike

Godine 1656. Rembrant je dobio dve zvanične naružbine, slike su sačuvane do današnjeg dana - ali su oštećene.

To su „Čas anatomije dr Joana Dejmana“ i „Zavera Batavaca“. Platno Čas anatomije dr Joana Dejmona je gotovo potpuno uništeno u požaru. Godine 1653. Amsterdamska Hiruška gilda odredila je dr Joana Dejmana da nasledi dr Nikolaesa Tulpa kao profesor anatomije. Tri godine kasnije dr Dejman je naručio, u skladu sa davno ustanovljenim običajem, grupni portret >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u maniru ranijih časova anatomije. Poslednju takvu narudžbinu realizovao je Rembrant 1632. To što su se sada, posle više od dvadeset godina, obratili njemu, dokaz je da je on bio vodeća umetnička figura u Holandiji, ma kakve promene u ukusu da su se dogodile u međuvremenu.

Tema izabrana za novu sliku bio je javni čas dr Dejmana krajem januara 1656, a njegov subjekat bio je leš Jorisa Fontejna koji je bio obešen dvadeset sedmog januara te godine. Za svoj drugi čas anatomije Rembrant je, razumljivo, izabrao kompoziciju potpuno različitu od svoje prve slike na tu temu. Leš je stavio u središnju osu slike, tabane sasvim napred, i nastavio je da radi studiju sa maksimalnim skraćenjem. Noge i donji deo tela pokriveni su belim čašavom, iznad koga mračno zjapi otvoreni trbuh iz koga su izvađeni organi. Dejman, koji stoji pored glave leša, upravo je secirao mozak – a to je operacija koja nikada ranije nije bila naslikana na časovima anatomije. Rembrant je naslikao mozak s tačnim pojedinostima i bojom, dokazujući tim da je opet bio prisutan, kao što je bio i na času dr Tulpa, i da je pažljivo crtao precizne studije za vreme časa. Na levoj Dejmonovoj strani stoji jedan drugi član gilde, Hejzbreht Mateshon Kalkun koji u svojoj levoj ruci drži secirani gornji deo lobanje. Ostali deo slike poznat je samo po crtežu koji je slikar načinio pre nego što je započeo rad na slici. Platno je visilo u operacionoj sali Hiruške gilde.

Godine 1723, 8. novembra, jedan nepažljivi sluga dopustio je da u prostoriji izbije požar. Plamen je ubrzo ugašen, ali ne pre nego što je slika, verovatno jedno od najvećih (po dimenzijama), Rembrantovih dela, bila oštećena toliko da se više nije mogla popraviti. Fragment koji je preostao (100 x 134 cm.) samo je jedna trećina originalne veličine. Neoštećeni Čas anatomije dr Joana Dejmana (Rijksmuseum, Amsterdam) morao je biti impresivan - divna slika na groznu temu. Veliki slikar nam je još jednom pokazao da teme za koje obično smatramo da su same po sebi ružne, u slikarstvu mogu da budu lepe. Da je kojim slučajem sačuvana u celini, ova slika bi svedočila o Rembrantovoj nenadmašnoj genijalnosti. Rembrant je ovo remek- delo završio polovinom 1656. dakle pre 360 godina, a ovo je prilika da je se setimo, kad već ne možemo, poput Holanđana, da svakodnevno uživamo u njenoj lepoti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.