Dan Ujedinjenih nacija

Izvor: RTS, 24.Okt.2010, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Ujedinjenih nacija

Ujedinjene nacije obeležavaju 65 godina od nastanka. Godišnjica je prilika za potvrdu univerzalnih vrednosti tolerancije, poštovanja ljudskog i unapređenja demokratije, rekao generalni sekretar UN Ban Kimun.

Priliku obeležavanja 65 godina postojanja Ujedinjene nacije su iskoristile da potvrde privrženost principima unapređenja mira, razvoja i ljudskih prava, na kojima svetska organizacija i počiva. Dan UN obeležava se svake godine 24. oktobra, kada je Povelja UN stupila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na snagu.

Prema rečima generalnog sekretara UN Ban Kimuna, taj dan je prilika za ponovnu potvrdu univerzalnih vrednosti tolerancije, uzajamnog poštovanja i ljudskog dostojanstva, kao i napretka koji je zajednički načinjen na planu obrazovanja, očekivanog trajanja života, širenja tehnologije i unapređenja demokratije i vladavine zakona.

"Ali pre svega to je dan na koji možemo da se rešimo da učinimo više, na zaštiti delova sveta zahvaćenih ratnim sukobima, na borbi protiv promena klime i izbegavanju nuklearnih katastrofa, više na širenju mogućnosti za žene i borbi protiv nepravde i nekažnjenosti", istakao je Ban.

Ban je podsetio da je prošlog meseca u sedištu UN održan samit posvećen Milenijumskim ciljevima razvoja, koji je okupio svetske lidere i na kojem je, uprkos teškim vremenima, izražena solidarnost prema najugroženijim članovima svetske zajednice.

UN su osnovale države pobednice u Drugom svetskom ratu. Kao takve i sa proklamovanim ciljevima održanja mira i bezbednosti, razvoja ljudskih prava i unapređenja socijalnog i ekonomskog razvoja, UN su predstavljale odgovor na očekivanja sveta koji je tek izašao iz najrazornijeg sukoba u istoriji čovečanstva.

Istovremeno, želela se istaći distanca prema njihovom prethodniku, Društvu naroda, koje nije uspelo da spreči izbijanje Drugog svetskog rata.

Koliko je namera da se spreči ponavljanje tog užasnog kolektivnog iskustva bila u korenu ideje o osnivanju UN, govori između ostalog i činjenica da tada, i još neko vreme, u njihove redove nisu mogle da uđu zemlje poražene u Drugom svetskom ratu.

Rezolucije Saveta bezbednosti UN jedine se smatraju obavezujućim za članice organizacije, za razliku od odluka Generalne skupštine UN koje imaju karakter preporuke.

Istovremeno, dinamičan razvoj sveta posle 1945. godine zahtevao je neprekidno nove pristupe i odgovore, tako da se može reći da evolucija UN odražava evoluciju modernog sveta. Ona je počela ubrzo po osnivanju UN.

Svet, tek zakoračio u mir, podelio se na dva žestoko suprostavljena bloka, što je obeležilo naredne decenije. Ta dva bloka se, doduše, nisu nikada direktno sukobila, ali su svoj uticaj odmeravali u mnogim lokalnim oružanim sukobima širom sveta, koje UN, upravo zbog svoje organizacije, nisu mogle da spreče.

Kasnije razvoj sveta i sazrevanje svesti o samoopredeljenju naroda, o značaju ljudskih prava i povezanosti političkog i ekonomskog razvoja, našli su izraz i u UN, kroz njihove odluke i akcije.

Zahtevi za reformom UN

Dekolonizacija je dovela do značajnog porasta broja članica UN, postojanje nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje učinilo je sve manje verovatnom njegovu upotebu, a globalne ekonomske krize sve više nameću saradnju, umesto konfrontacije.

Danas Ujedinjene nacije imaju 192 države članice.

Međutim, ne prestaju zahtevi za reformu organizacije, pri čemu se najčešće upire prstom u Savet bezbednosti, na koji se pre svega gleda kao na zatvoreni klub nukelarnih država.

Uglavnom se zahteva da se poveća broj stalnih članica tog tela, kako bi se bolje odrazila struktura savremenog sveta i u njemu našle države koje imaju sve značajniji uticaj ili predstavljaju svojevremeno zanemarene delove sveta. Reč je pre svega o Nemačkoj, Japanu, Indiji, Brazilu i još nekim zemljama.

Rasprave o tome su u toku i zasad se ne nazire ishod, ali niko ne dovodi u pitanje legitimnost tih zahteva.

Dodatni problem za UN predstavlja i finansiranje, zasnovano na obaveznim i dobrovoljnim doprinosima. Proteklih godina mnoge zemlje su kasnile sa uplatom obaveznih doprinosa, a posebno loš imidž u tom smislu imale su SAD u vreme vladavine Džordža Buša mlađeg.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

65 godina od osnivanja UN-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Okt.2010

Ujedinjene nacije (UN) danas obeležavaju 65 godina postojanja. Dan UN obeležava se svake godine 24. oktobra, kada je stupila na snagu Povelja UN. Tada je i formalno završen proces formiranja svetske organizacije, budući da je Povelju UN ratifikovalo svih pet članica Saveta bezbednosti UN i većina...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Privrženost principima unapređenja mira

Izvor: Danas, 24.Okt.2010

Ujedinjene nacije juče su obeležile 65 godina postojanja. Na jučerašnji dan pre 65 godine, zvanično je završen proces formiranja svetske organizacije, budući da je Povelju UN ratifikovalo svih pet članica Saveta bezbednosti UN i većina zemalja osnivača.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.