DIVLJI KONJI NA VLASINI IZNEMOGLI ZBOG SNEGA I VUKOVA

Izvor: Kurir, 14.Feb.2012, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DIVLJI KONJI NA VLASINI IZNEMOGLI ZBOG SNEGA I VUKOVA

Čopor od desetak vukova već je rastrgao dva konja i pokušao da prekolje jedno ždrebe, rekao predsednik lovačkog udruženja "Vrla" iz Surdulice Dragan Kostadinović

SURDULICA - Oko 90 divljih konja na Vlasini, koji su svojevrsna turistička atrakcija, iznemogli su od gladi i ugroženi od čopora vukova jer njihovo kretanje onemogućava veliki sneg, rečeno je danas u lovačkom udruženju "Vrla" iz Surdulice.

Predsednik tog udruženja Dragan Kostadinović rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da je čopor od desetak vukova već rastrgao dva konja i da je pokušao da prekolje jedno ždrebe.

"Situacija je alarmantna. Naši lovci su našli u snegu leševe dva konja i jedno promrzlo ždrebe koje se nekako izvuklo iz čeljusti vuka, ali strahujemo da je šteta daleko veća", kazao je Kostadinović.

Prema njegovim rečima, divlji konji nemaju čime da se hrane jer je rastinje zatrpano, a ne mogu da beže od vukova zbog snega čija debljina dostiže 40 centimetara.

Divlji konji na Vlasini kreću se oko sela Božice, koje je udaljeno tridesetak kilometara od Surdulice prema Bosilegradu.

Ranije su se kretali u jednoj grupi, a sada su, rekao je jedan meštanin Božica, razbijeni u nekoliko grupa i raštrakani na površini do desetak hiljada hektara.

O njima se ranije brinuo jedan meštanin tog sela, ali se on odselio u Beograd.

Kostadinović je rekao da su lovci iz Surdulice spremni da krenu u potragu za konjima kako bi im dostavili hranu, ali da je to udruženje siromašno jer se izdržava od skromnih članarina.

"Naši lovci će danima dežurati na Vlasini, samo nam je potrebna veća količina hrane, pa zato molim sve ljude koji vole životinje da pomognu", apelovao je predsednik lovačkog udruženja "Vrla" iz Surdulice.

Lovačko udruženje "Vrla" jedno je od najaktivnijih lovačkih udruženja u Srbiji. Njegovi članovi su ove zime redovno dostavljali hranu divljim životinjima u lovištima, poput Vlasine, Bitvrđa i Klisura, a primetili su da su vukovi rastrgli i nekoliko srna.

Kostadinović je rekao da zainteresovani donatori mogu da se jave na broj telefona: 064/6668-869

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ugroženi divlji konji na Vlasini

Izvor: Medijski istraživački centar, 14.Feb.2012

Oko 90 divljih konja na Vlasini, koji su svojevrsna turistička atrakcija, iznemogli su od gladi i ugroženi od čopora vukova jer njihovo kretanje onemogućava veliki sneg,tvrde  u lovačkom udruženju 'Vrla' iz Surdulice. . Predsednik tog udruženja Dragan Kostadinović rekao je da je čopor od desetak...

Nastavak na Medijski istraživački centar...

Vlasina: Divlji konji na udaru snega i vukova

Izvor: Mondo, 15.Feb.2012, 01:26

Oko 90 divljih konja na Vlasini iznemogli su od gladi i ugroženi od čopora vukova jer njihovo kretanje onemogućava veliki sneg.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.