Čudo na Kosovu: Albanci obnavljaju crkve koje su rušili!

Izvor: Vesti-online.com, 24.Maj.2016, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudo na Kosovu: Albanci obnavljaju crkve koje su rušili!

Na Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u centru Kosovske Vitine ubrzo će početi uređenje fasade, dogovorili su utorak ministar za zajednice i povratak u privremenoj Vladi samoproglašenog Kosova Dalibor Jevtić i gradonačelnik tog grada Sokolj Haliti.

Ministarstvo za zajednice i povratak će finansirati uređenje fasade, kao i uređenje srpskog groblja u Kosovskoj Vitini, te završetak gradnje pešačke staze od Vitine do sela Binač, u kome živi stotinak Srba u potpunom okruženju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Albanaca.

Jevtić je rekao da bez obnove crkava nema govora o povratku raseljenih jer su crkve temelji srpstva i temelji stvaranja uslova za povratak.

Prema njegovim rečima, prioritet je povratak 32 srpske porodice u novosagrađene kuće u selu Podgorce koje je udaljeno tri kilometra od centra Vitine i stvaranje uslova za povratak raseljenih u sela koja su oslonjena na Vrbovac, najveće srpsko selo u Vitini.

Sagovornici su uputili apel da se svi raseljeni Srbi vrate na svoja ognjišta jer je opština Kosovska Vitina, kako je ocenjeno, opština sa najmanjim brojem etničkih incidenata.

U urbanom delu Vitine trenutno živi 40 Srba, u odnosu na 3.000, koliko ih je do juna 1999. godine živelo u ovom gradu koji je nasloljen na makedonsku granicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Jevtić pozvao Srbe da se vrate u selo Podgorce na Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Maj.2016

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić ocenio je danas da je vrlo važno da se raseljeni Srbi vrate u selo Podgorce u opštini Vitina. On je tokom obilaska sela Vitine rekao novinarima da je to ministarstvo uz pomoć donatora ranije u selu Podgorce izgradilo 34 kuće za povratnike,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.