Četiri decenije od poletanja orla

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri decenije od poletanja "orla"

U prisustvu pilota i ljubitelja avijacije, na aerodromu Batajnica obeleženo 40 godina od poletanja prvog prototipa aviona "orao J-22".

Pod ovom oznakom avion je projektovan u Vojnotehničkom institutu u Žarkovu i Vazduhoplovnom institutu u Bukureštu, prenosi Tanjug.

Proizvođen je u fabrikama aviona "Soko" u Mostaru, "Utva" u Pančevu i "IAR" u Rumuniji.

Naš prvi prototip poleteo je istovremeno kad i rumunski "IAR-93", 31. oktobra 1974. godine a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za njegovim komandama bio je major Vladislav Slavujević.

Na 40. godišnjicu poletanja, "orao" srpskog vojnog vazduhoplovstva sa serijskim brojem 25103 obeležen je prigodnim amblemom, navela je Vojska Srbije na svom sajtu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Batajnici slavili srpskog lovca bombardera

Izvor: Mondo, 31.Okt.2014

Na aerodromu Batajnica danas je u prisustvu pilota i ljubitelja avijacije obeleženo 40 godina od poletanja prvog prototipa aviona "orao J-22"...Foto: Ministarstvo odbrane Srbije/Vojska Srbije..Pod ovom oznakom avion je projektovan u Vojnotehničkom institutu u Žarkovu i Vazduhoplovnom institutu u Bukureštu,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.