Čelnici mole radnike Želvoza da deblokiraju opštinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2012, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelnici mole radnike "Želvoza" da deblokiraju opštinu

SMEDEREVO -

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i predsednik Skupštine grada Branče Stojanović razgovarali su noćas sa radnicima "Želvoza" o deblokadi sale u kojoj bi danas trebalo da bude održana sednica Skupštine grada.

Umičević je radnicima koji su započeli protest u skupštinskoj sali predložio da odrede petočlanu delegaciju sa kojom će otići u Ministarstvo finansija na razgovor o rešenju problema isplate otpremnina zaposlenima koji su proglašeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tehnološkim viškom.

Stojanović je predložio da danas na sednici Skupštine grada prisustvuje 20-tak radnika u svojstvu građana, a da preostala većina radnika tok sednice prati u susednoj sali putem video bima.

Time bi bilo omogućeno zasedanje Skupštine, a radnici i odbornici bi po povratku delegacije iz Beograda bili obavešteni o ishodu razgovora s državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Dušanom Nikezićem.

Oko 100 radnika, koji traže isplatu otpremnina i zaostalih zarada, odlučilo se u ponedeljak na proteste pošto je na njihov zahtev stigao odgovor iz Ministarstva ekonomije da za preduzeća u restrukturiranju, poput "Želvoza", nisu predviđena sredstva u budžetu za 2012.

Polovina njih je odlučila da prenoći u gradskoj skupštini kako bi privoleli odbornike da njihov problem stave na dnevni red današnjeg zasedanja.

Sednica je zakazana za 10 časova, a pored odluka neophodnih za funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova, na dnevnom redu sednice je inovirani tekst ugovora o davanju zemljišta u zakup radi izgradnje rafinerije, kao i izbor strateskog partnera za sakupljanje i odlaganje čvrstog komunalnog otpada.

Remonter šinskih vozila "Želvoz u restrukturiranju" ima oko 1.400 zaposlenih. Fabrika je 2007. bila prodata rumunskom konzorcijumu Grampet-Remar za 1,15 miliona evra.

Agencija za privatizaciju je u aprilu prošle godine poništila kupoprodajni ugovor sa većinskim rumunskim vlasnikom zbog neispunjavanja kupoprodajnih obaveza, a početkom oktobra je bilo saopšteno da će radnicima, koji žele da napuste fabriku, biti povezan radni staž i isplaćene otpremnine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici smederevskog "Želvoza" blokirali Skupštinu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Mar.2012

Radnici fabrike "Želvoz" prenoćili u sali Skupštine. Predsednik opštine Smederevo kaže da se s njima razgovara i da je zakazan satsnak u Ministarstvu finansija. Radnici traže da lokalna skupština na dnevni red sednice stave pitanje isplate otpremnina za više od 440 zaposlenih koji su proglašeni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Gradski čelnici razgovarali s radnicima "Želvoza"

Izvor: S media, 07.Mar.2012

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i predsednik Skupštine grada Branče Stojanović razgovarali su noćas sa radnicima "Želvoza" o deblokadi sale u kojoj bi danas trebalo da bude održana sednica Skupštine grada...Umičević je radnicima koji su započeli protest u skupštinskoj sali predložio...

Nastavak na S media...

Smederevo: Radnici ostaju u opštini

Izvor: B92, 08.Mar.2012, 08:45

Smederevo -- Skupština Smedereva prekinula je rad rano jutros. Usvojen zaključak u vezi isplate otpremnina zaposlenima u Želvozu. Radnici nastavljaju protest u istoj zgradi...Štrajkači neće prekinuti protest dok im ne budu isplaćene otpremnine...Sednica Skupštine grada Smedereva prekinuta je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.