Čačak: Direktor demantuje da palijativno odeljenje bolnice ne radi

Izvor: Blic, 26.Dec.2013, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačak: Direktor demantuje da palijativno odeljenje bolnice ne radi

Direktor Zdravstvenog centra "Dr Dragiša Mišović" Radoslav Milošević sazvao je vanrednu konferenciju za novinare kako bi demantovao navode u pojedinim medijima da novootvoreno palijativno odeljenje u čačanskoj bolnici ne radi.

Odeljenje je 5. decembra otvorila ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović a na njemu se zasada nalaze dva pacijenta.

Prema Miloševićevim rečima, direktorka bolnice Jela Bošković snosiće odgovornost zbog toga što je narušila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ugled bolnice izjavom da će ovo odeljenje primiti pacijente oko Nove godine jer ne može da počne sa radom dok služba kućne nege ne napravi listu najtežih bolesnika.

- Zaposleni koji daju izjave u ime bolnice moraju snositi ličnu odgovornost jer ne smeju nanositi štetu ustanovama neodmerenim izjavama - rekao je on.

Milošević je rekao da lekari primarne zdravstvene zaštite i kućne nege upućuju pacijente na odeljenje za palijativno zbrinjavanje. Prema njegovim rečima dalji postupak se sprovodi kao i kod drugih pacijenata, ali se ima u vidu da su to izuzetno teški bolesnici.

Pročitajte još: Otvaranje palijativne nege samo za slikanje ministarke: Presekli vrpcu pa zatvorili odeljenje

- Ovi pacijenti se dovoze kolima hitne pomoći, a do nedavno nismo imali bolesnike na ovom odeljenju. Kada su sve zakonske procedure ispoštovane nismo imali zahteve primarne zdravstvene zaštite i kućne nege, odnosno upućene pacijente“ - naveo je on.

Što se tiče osoblja koje je opredeljeno za ovo odeljenje, ono je prisutno u tom prostoru, medutim, ukoliko nema pacijenata bio bi veliki luksuz da sedi besposleno čekajući bolesnike, smatra Milošević.

Direktor je naveo da je ideja o otvaranju ovakvih odeljenja u Srbiji potekla pre pet godina, ali se ništa nije uradilo osim što je opredeljen prostor.

- Nije bilo započeto adaptiranje, a oprema namenjena ovom odeljenju nije skladištena na odgovarajući način. Zahvaljujući entuzijazmu nekoliko zaposlenih u bolnici uspeli smo da ruinirani prostor adaptiramo i prilagodimo nameni. On je sada jedan od najboljih za palijativno zbrinjavanje u Srbiji“ - istakao je on.

Milošević je dodao da sve bolnice u našoj zemlji imaju obavezu otvaranja ovakvih odeljenja, ali, kako kaže, one se mogu na prste nabrojati.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Čačak: Bolnica otvorena posle teksta u "Blicu"

Izvor: Blic, 26.Dec.2013

Direktor Zdravstvenog centra u Čačku dr Radoslav Milošević izjavio je da odeljenje palijativnog zbrinjavanja u čačanskoj bolnici radi i da su na njemu zbrinuta dva pacijenta. ..- Prijem pacijenata se obavlja na osnovu uputa lekara primarne zdravstvene zaštite ili kućne nege. Kako nije bilo njihovih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.