Izvor: Vesti-online.com, 04.Avg.2015, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braća Vukić ne mogu bez zavičajne reke: Zbog regate uzeli odmore

Pod sloganom "Drina je samo jedna" po jedanaesti put i ovog prvog vikenda avgusta niz krivu reku se od Malog Zvornika do Žićine plaže u Banji Koviljači, spustila vesela regata.

Regata je na putovanje dugo dvadesetak kilometara zaplovila nešto posle 10 časova, a bučna gungula gumenih čamaca i čamčića kao i metalnih grdosija na kojima se pušio roštilj, klizila je Drinom.

Ćevapi i šnicle na mnogim čamcima zacvrčali su još pre podizanja sidra, a do starog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << železničkog mosta koji spaja dva Zvornika, u prvih desetak minuta na vodi mnogi su već navali na klopu i pivo. Mada na startu nije bilo sunca ni vrućine, mnogo je bilo onih sa bosim nogama u reci i konzervom piva u ruci. Na nekim čamcima piva je bilo u buradima kao da se plovi do Crnog mora, a ne do Banje Koviljače.

- Vreme je odlično za regatu, nije vruće i samo da ne padne kiša. Regata je još jedan dokaz da se Drina voli, a ovakvo druženje ne propušta - rekao je pred start plovidbe jedan od učesnika i pridružio se posadi koja je već raspaljivala roštilj.

- Imali smo više od 200 plovila sa naše i do 50 sa druge strane reke, nešto više od dve hiljade učesnika, i mislim da je to sasvim zadovoljavajući broj. Sve je bilo dobro, a i nebo je bilo uz nas jer je od podneva granulo i sunce tako da smo svi mogli da uživamo u ovoj prelepoj reci i budemo zadovoljni - rekao je kapetan Stalović kada se "usidrio" na Žićinoj plaži.

Plovilo se u kajacima, dečjim gumenim čamcima, drvenim čamcima, ali i plovilima s desetočlanim posadama. Neki su niz Drinu krenuli na čamcima koji deluju nesigurno i za bazen, a kamoli za ovu reku, ali važno je samo da se plovi. Među regatašima bila su i braća Dragan i Mića Vukić.

- Ovo mi je drugi put da učestvujem u ovoj regati. Živim u Nemačkoj, u Diseldorfu i tamo sam skoro 30 godina. Ponovo sam sa bratom uklopio odmor da ovde budemo u vreme regate. Plovili smo po švajcarskim rekama, ali ovako nešto nigde nema. Čovek mora da zaplovi Drinom i oseti svu lepotu ove reke - kaže on.

Njegov brat Mića radi u Švajcarskoj i srećan je što će uživati u svojoj drugoj regati "Drina je samo jedna".

- Bili smo lane i odlučili da ove godine ponovimo doživljaj. Tu smo sa prijateljima i dobro smo se spremili za "putovanje", poneli smo sve što će nam ulepšati vreme na vodi. Nadamo se da će se i sunce pojaviti i da ćemo imati mirnu plovidbu - reče pa ode da porine čamac u smaragdnu reku.

Kako je plovidba odmicala vreme je bilo sve lepše pa je ovoga puta, za razliku od većine prethodnih godina, i ono bilo naklonjeno učesnicima regate. Vesela gungula na Žićinu plažu okupanu suncem stigla je oko 14.30, posle nešto više od četiri sata plovidbe, a na cilju su ih čekali vojnički pasulj i brojni posetici.

Regata koju organizuju Grad Loznica, i opštine Mali Zvornik i Zvornik iz Republike Srpske, ponovo je potvrdila jedinstvo ljudi s dve obale. Druženje je nastavljeno na cilju uz iće i piće, a bilo je i onih koji su zaplivali. Zajednička želja organizatora i učesnika je da naredna regata bude još masovnija, veselija i bolja i da Drina bude što posećenija jer takve reke nigde nema.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.