Božićni post: sredom i petkom posti se na vodi!

Izvor: BKTV News, 28.Nov.2014, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićni post: sredom i petkom posti se na vodi!

Božićni post je počeo, a mnogi imaju nedoumicu šta se jede kojim danom. Već smo pisali da su sreda i petak dani isključivo na vodi, a ovom prilikom vam prenosimo recepte za jednostavna jela na vodi.

Kačamak Nasuti vodu u šerpu i pustiti da provri, potom posoliti. Sipati po malo kukuruzno brašno i neprestalno meštati. Kuvajte između 5 i 10 minuta. Kačamak možete jesti kao prilog glavnom jelu, ili kao samostalan obrok uz dodatak soka od paradajza, na primer.
Paprike >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << punjene žitom Potrebno je:
– 8 paprika,
– 200 g bukovače,
– 500 g pšenice,
– 3 čena belog luka,
– 100 g paradajza,
– 300 g praziluka,
– pola kašičice slatke paprike,
– bosiljak.
Priprema:
– Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice.
– Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito.
– Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike.
– Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.
Knedle od krompira Potrebno je:
– 500 gr krompira,
– 500 gr brašna,
– prezle,
– so.
Priprema:
– 1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom.
– Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu.
– Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu.
– Valjati ih u prezle i služiti tople kao prilog (sa ribom recimo)
Čorba od povrća Potrebno je:
– 1 krompir,
– 1 šargarepa,
– 1 glavica crnog luka,
– 1 paprika,
– 2 l vode,
– 1/2 l soka od paradajza,
– 2 kašike začina,
– 1 veza peršuna,
– so.
Priprema:
– Očistiti i oprati, zatim sitno iseckati krompir, šargarepu, crni luk i papriku.
– Naliti vodom i skuvati.
– Pred kraj dodati sok od paradajza, začin i skloniti sa vatre.
– Posoliti po ukusu i dodati vezicu seckanog peršuna.
Slani krompir Potrebno je:
– 2 kg krompira,
– 1 veća veza peršuna,
– 2 kašike vegete,
– so.
Priprema:
– Krompir oljuštiti i iseći.
– Naliti vodom da ogrezne, pa staviti kašičicu soli i kuvati na tihoj vatri.
– Kada je kuvan, skloniti sa vatre i umešati sitno iseckan peršun.
– Jelo možete služiti uz sok od paradajza ili rendani ren.
Blitva sa barenim krompirom Potrebno je:
– 1 kg blitve,
– 1 kg krompira,
– 3-4 čena belog luka,
– so,
– jabukovo sirće.
Priprema:
– Blitvu očistiti, oprati i obariti u posoljenoj vodi.
– Krompir oprati i takođe obariti u slanoj vodi.
– Kad je povrće obareno procediti ga na đevđiru, blitvu iseći na krupnije režnjeve, a krompir oljuštiti i iseći na polovine.
– Blitvu začiniti sitno seckanim belim lukom i jabukovim sirćetom
– Služiti uz obaren krompir.
Beli pasulj na vodi Potrebno je:
– 1/2 kg belog pasulja,
– 250 g crnog luka,
– 1 šargarepa,
– 1 suva paprika,
– 2 kašike brašna,
– aleva paprika,
– so.
Priprema:
– Uveče potopiti pasulj u vodu da prenoći.
– Sutradan ga ocediti, naliti drugom vodom i staviti da provri.
– Ponovo ga ocediti i naliti vodom koliko da ogrezne.
– Dodati seckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva.
– Brašno razmutiti u malo vode, dodati malo aleve paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmaći jelo sa vatre.
Jabuke punjene orasima Potrebno je:
– 4 velike kisele jabuke
– 100 g jezgra oraha,
– 4 supene kašike meda,
– supena kašika suvog grožđa.
Priprema:
– Jabuke ne treba ljuštiti. Nožem ili kašičicom izvaditi sredinu jabuke vodeći računa da donji deo ostane čitav.
– Izmrviti orahe i pomešati ih sa suvim grožđem.
– Ovom smesom napuniti jabuke.
– Kuvati jabuke (najbolje na pari) 15 minuta.
– Med se dodaje neposredno pred serviranje.
Čorba od praziluka Pasus:
– 2 praziluka,
– 1 glavica crnog luka,
– 300-400 gr krompira,
– so,
– biber,
– lovorov list,
– sok od pola limuna,
– kašika brašna.
Priprema:
– Zagrejati malo vode, dodati sitno iseckani praziluk, crni luk i kuvati dok luk ne omekša.
– Dodati krompir iseckan na kocke, so, biber, lovorov list, sve preliti sa 1l vode, kuvati 45-50 minuta pokloljeno na umerenoj vatri.
– Skinuti sa vatre, dodati kašiku brašna i prokuvati još pet minuta.
– Na kraju sve začiniti limunovim sokom.
Tufahije Potrebno je:
– 700 gr jabuka,
– 500 gr šećera,
– 1 kesica vanilin šećera,
– 1/2 l vode,
– sok od pola limuna.
Za fil:
– 150 gr šećera,
– 100 gr oraha,
– 50 gr badema,
– 50 grama trešanja iz kompota,
– 1 kesica vanilin šećera,
– 5 banana,
– 1 limun.
Priprema:
– Za tufahije odabrati vrstu jabuka koja se pri kuvanju ne raspada. Jabuke oprati, oljuštiti, pa kašičicom oštrog vrha ili nožem izvaditi srce i semenke.
– Pripremljene jabuke staviti u ključalu vodu sa šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom. Kuvati desetak minuta i paziti da se jabuke ne raspadnu.
– Kuvane i oceđene jabuke staviti na tacnu, a u vodu u kojoj su se kuvale dodati šećer i sok od limina, pa skuvati gust sirup.
– Pomešati šećer, vanilin šećer, mlevene orahe, bademe, istruganu koru od limuna i dobro umućene banane. Sve dobro promešati, nafilovati jabuke i preliti ih sirupom.
– Na kraju, tufahije ukrasiti pireom od banane i po jednom trešnjom iz kompota.
The post Božićni post: sredom i petkom posti se na vodi! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.