Boriti se protiv revizije oko WW1

Izvor: B92, 28.Nov.2014, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Boriti se protiv revizije oko WW1"

Načelnik Vojnog muzeja u Beogradu potpukovnik dr Ivan Mijatović rekao je da u Evropi i svetu postoje pokušaji revizije istorije vezane za Veliki rat.

Kako je rekao, protiv takvih pokušaja treba se boriti istinom.

Mijatović je u Galeriji Sinagoga otvorio izlžbu "Niš - ratna prestonica Srbije 1914/1915" koja je deo državnog projekta obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Autori izložbe su kustosi istoričari Narodnog muzeja u Nišu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bojana Nešić, Marina Vlaisavljević, Ivana Gruden Milentijević i Nebojša Ozimić.

Na izložbi su predstavljeni eksponati i dokumenta iz perioda kada je Niš bio sedište Vlade i Narodne skupštine Kraljevine Srbije, stecište diplomata, umetnika, ali i oko 40.000 zarobljenika koji su lečeni i koji su prošli kroz Niš.

Grad veličine od oko 20.000 stanovnika u tom periodu je narastao na mesto sa 147.000 stanovnika.

Iz Niša je prvi put obavljeno zbrinjavanje ranjenika avio prevozom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.