Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2016, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba radnika RiTE Ugljevik protiv sudskih postupaka koji su oštetili preduzeće

GLJEVIK - Radnici Rudnika i termoelektrane /RiTE/ Ugljevik najavili su danas borbu protiv sudskih postupaka koji su oštetili preduzeće za više od 7,7 miliona maraka.

Na konferenciji za novinare u RiTE Ugljevik član rukovodstva preduzeća Slobodan Sofić rekao je da će pismo nezadovoljnih radnika sa 1.000 njihovih potpisa biti dostavljeno Okružnom privrednom sudu u Bijeljini i svim višim sudskim instancama, a primjedbe na rad sudova biće upućene i Visokom sudskom i tužilačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << savjetu BiH.

U pismu se navodi da je sudskim odlukama u postupku koji su pokrenule privatne firme "Tereks inženjering", "Šico kompani" i "Kontinental", RiTE Ugljevik oštećen za više od 7,7 miliona maraka.

Sofić je rekao da će radnici zamoliti i premijera Željku Cvijanović da Vlada Republike Srpske u funkciji Skupštine akcionara formira ekspertski tim pravnika izvan "Elektroprivrede" koji bi utvrdio konkretnu odgovornost za štetu nanesenu RiTE Ugljevik od gotovo osam miliona maraka.

On je najavio i održavanje protesta nezadovoljnih radnika ispred Višeg privrednog suda u Banjaluci i Vrhovnog suda Republike Srpske, kada dobiju saglasnost za njegovo održavanje.

Prema riječima Sofića, nezadovoljstvo radnika na protestu će iskazati 150 predstavnika zaposlenih u RiTE Ugljevik.

Član rukovodstva preduzeća Branislav Đokić rekao je na konferenciji za novinare da su sudski postupci počeli 2003. godine i da su u proteklim godinama sudovi donosili različite presude.

Prema njegovim riječima, u postupku po tužbi firme "Šico kompani" u toku je razmatranje apelacije koje je RiTE uložila Ustavnom Sudu Bih, u postupku "Tereks inženjeringa" u toku je razmatranje revizije pred Vrhovnim Sudom Republike Srpske, kao i po tužbi "Kontinentala".

"Stavovi RiTE Ugljevik i pravnog tima je da su predmeti tužbenih zahtjeva u cjelosti neosnovani jer nijedna od ovih kompanija nije zaključila ugovor sa preduzećem, niti je RiTE ikada donijela odluku o izboru navedenih kompanija", istakao je Đokić.

Prema njegovim riječima, u RiTE očekuju da u najskorijem roku po pravnim lijekovima koje su uložili budu doneseni stavovi u korist preduzeća.

Napomenuvši da je račun preduzeća odblokiran, Đokić je rekao da "Tereks inženjering" dovođenjem sudova u zabludu pokušava da isposluje duplu isplatu gotovo tri miliona maraka u svoju korist.

Član rukovodstva RiTE Vesko Kojić nazvao je sudske presude sumnjivima i upozorio da se na ovaj način ugrožava poslovanje energetskog giganta Republike Srpske i proizvodnja struje, zbog čega u preduzeću očekuju i zaštitu institucija sistema.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici RiTE „Ugljevik“ najavljuju proteste

Izvor: Capital.ba, 30.Jun.2016

UGLJEVIK, Radnici Rudnika i termoelektrane (RiTE) „Ugljevik“ uskoro će na proteste u Banjaluku zbog sudskih presuda putem kojih tri privatna preduzeća pokušavaju iz RiTE da izvuku 7,73 miliona KM, čime bi ozbiljno bila ugrožena likvidnost i opstanak preduzeća, a sudbina 1.900 radnika dovedena...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.