Bogdanović sa povratnicima na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2010, 04:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović sa povratnicima na Kosovu

ISTOK -

Srbija i kosovski Srbi spremni su za mir i kompromis, izjavio je danas ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, prilikom posete Osojanu i Žaču, i naglasio da će Vlada Srbije pomagati povratnicima i ulagati pre svega u poljoprivredu u opštini Istok.

"Mi smo u opštinu Istok u poslednjih 10 meseci uložili 10 miliona dinara, preko raznih socijalnih davanja, ulaganja u puteve i komunalne službe", istakao je on.

Naša je obaveza da pomažemo ljude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji su se vratili, rekao je Bogdanović i dodao da su Srbi pružili ruku pomirenja i da svi sve probleme treba da rešavaju na miran i trezven način.

"Dosta nam je sukoba i trvenja, sudbina nam je predodredila da živimo zajedno, jedni pored drugih i što pre to budemo shvatili biće u interesu svih nas. Srbija i kosovski Srbi spremni su za mir i kompromis", poručio Bogdanović.

Na devetu godišnjicu od povratka Srba u Osojane, u ovom metohijskom selu povratnike je posetila delegacija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije predvođena ministrom Bogdanovićem i državnim sekretarom Oliverom Ivanovićem.

Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju.

Na prostoru nekadašnje mesne zajednice, koja je pored ovog obuhvatala i nekoliko obližnjih sela, pre rata živelo je oko 2.450 Srba, dok ih je danas oko 400.

Predsednik opštine Istok Dragoljub Repanović istakao je da opština od svog osnivanja ima tri prioriteta, povratak, izgradnju infrastrukture i održivi razvoj.

U tome je opština Istok dobar primer na Kosovu, jer pored sedam sela u kojima su opstali Srbi u određenom broju, povratak je realizovan u još šest, tako da postoji ukupno 13 sela sa srpskim stanovništvom.

Državni sekretar Oliver Ivanović rekao je da Osojane predstavlja izuzetak i dobar primer povratka Srba.

"Ovo je nesumnjivo dobra priča, mesto gde su ljudi došli, dobro se organizovali, a država i međunarodne institucije u tome pomogli", rekao je on.

"Škola je puna dece, a grad Beograd će sledeće godine pomoći izgradnju obdaništa, jer je prioritet da njihov povratak i život učinimo održivim", rekao je Ivanović.

Nekoliko stotina meštana Osojana i drugih metohijskih sela koji su se okupili na proslavi organizovanoj u osnovnoj školi "Radoš Tošić" obišao je i vladika lipljanski Teodosije, iguman manastira Dečani čije je bratstvo pružalo značajnu pomoć i podršku povratnicima u Metohiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BOGDANOVIĆ POSEĆUJE POVRATNIKE NA KOSOVU

Izvor: Kurir, 08.Avg.2010

BEOGRAD - Ministar za KiM Goran Bogdanović posetiće danas povratničke porodice Srba u tri sela na KiM. On će najpre obići povratnike u Osojanu, a nakon toga i u selima Dragoljevac i Žač.

Nastavak na Kurir...

Pružena ruka pomirenja

Izvor: RTS, 08.Avg.2010

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao Albance da prihvate pruženu ruku pomirenja i istakao da će Srbija nastaviti politiku mira, tolerancije i suživota na Kosovu i Metohiji. ..Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao je Albance, tokom posete povratničkim selima u opštini...

Nastavak na RTS...

Bogdanović: Pomoć povratnicima

Izvor: Mondo, 08.Avg.2010

Srbija i kosovski Srbi spremni su za mir i kompromis, izjavio je danas ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, prilikom posete Osojanu i Žaču.

Nastavak na Mondo...

Bogdanović najavio ulaganja u razvoj poljoprivrede na Kosovu

Izvor: Blic, 08.Avg.2010

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović najavio je danas u Osojanu da će do kraja meseca Vlada Srbije doneti odluku o izdvajanju 10 miliona dinara za razvoj poljoprivrede u povrataničkim selima opštine Istok..."Imamo nameru da zbrinemo 15 do 20 porodica povratnika, tako što ćemo pokrenuti...

Nastavak na Blic...

Najava novih ulaganja Vlade Srbije na Kosovu

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Avg.2010

OSOJANE - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović najavio je u Osojanu da će do kraja meseca Vlada Srbije doneti odluku o izdvajanju 10 miliona dinara za razvoj poljoprivrede u povrataničkim selima opštine Istok.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.