BiH: Pojačan nadzor stranaca

Izvor: B92, 27.Mar.2015, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Pojačan nadzor stranaca

Služba za poslove sa strancima BiH pokrenula je sistem prikupljanja biometrijskih podataka koji bi trebalo da osigura nadzor nad stranim državljanima.

Iz Granične policije BiH potvrđeno je takođe da se sprovode pojačane mere nadzora čiji je cilj priprema za očekivani ulazak Hrvatske u šengensku zonu, prenosi Hina.

Novi sistem kojim raspolaže Služba za poslove sa strancima BiH omogućiće prikupljanje, analizu i obradu biometrijskih podataka, pre svega otisaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prstiju, a uspostavljen je uz pomoć američke vlade koja je do sada za to izdvojila više od 800 hiljada dolara.

"Cilj projekta je jačanje prevencije ilegalnih migracija, kontrola ulaska u BiH, efikasna borba protiv terorizma i kriminalnih aktivnosti uključujući borbu protiv trgovine ljudima, trgovine narkoticima i organizovanog kriminala", naveli su iz Službe za poslove sa strancima.

Podaci o strancima koji ulaze ili borave u BiH i koje prikupi ova služba biće na raspolaganju i svim drugim bezbednosnim agencijama.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istovremeno je potvrdio da se u idućem razdoblju planiraju oštrije mere nadzora nad državnom granicom, a posebno onoj prema Hrvatskoj.

O tome predstavnici graničnih policija dve države sprovode stalne bilateralne konsultacije u sklopu priprema Hrvatske za puno sprovođenje pravila zone slobodnog kretanja unutar granica Evropske unije.

"To svakako znači pojačane kontrole na granici", kazao je Galić, prenosi "Dnevni avaz".

Istakao je da se to odnosi pre svega na osobe koje su zbog različitih prekršaja registrovane u posebnom šengenskom sistemu pa imaju zabranu ulaska na teritoriju EU.

Galić je potvrdio da je povećan broj upita različitih policijskih agencija s područja država-članica EU o osobama iz BiH. Razmena tih podataka teče bez prepreka uz posredovanje Interpola, pojasnio je.

Komentarišući najave tela EU o uvođenju oštrijeg nadzora prelaska granice kako bi se suprotstavilo rastućoj opasnosti od terorizma,

Galić je kazao da konkretne mere još nisu usaglašene ali već sada se nastoji prikupiti dovoljan broj informacija o "bezbednosno zanimljivim osobama" i njihovom eventualnom putovanju u treće zemlje.

BiH je bezbednosnim službama postala zanimljiva kao tranzitna zemlja za odlazak na ratišta poput onog u Siriji pošto je opaženo da su neke osobe koje su se odlučile pridružiti terorističkoj organizaciji Islamska država (IS) tamo putovale redovnim avio-linijama koje iz Sarajeva vode prema Istanbulu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.