BiH, Kosovo, Makedonija - put džihada

Izvor: RTS, 16.Sep.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH, Kosovo, Makedonija - put džihada

Iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanija se regrutuje najviše radikalnih islamista za ratove u Siriji i Iraku, odmah iza Jordana, Saudijske Arabije i Tunisa. Do sada ubijeno 40 dobrovoljaca sa Kosova, devet iz Makedonije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tunis, Jordan, Saudijska Arabija, pa zatim Kosovo, Bosna i Hercegovina i Albanija, s obzirom na broj stanovnika, najveći su "izvoznici" dobrovoljaca za ratove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje Islamska država vodi po Iraku i Siriji, proizilazi iz analize koju je načinio Radio Slobodna Evropa.

Prema toj analizi, koja je zasnovana na dokumentima nekojiko zapadnih vlada, uključujući SAD, Britaniju i Francusku, iz BiH je na ratišta u Siriji i Iraku otišlo oko 350 dobrovoljaca, 150 sa Kosova, dok je iz Albanije u džihad otišlo 140 boraca.

Iz Makedonije je, navodi se, u Siriju i Irak otišlo 20 osoba, ali su makedonski mediji, pozivajući se na obaveštajne izvore, objavili da su do sada na tim ratištima poginula devetorica makedonskih Albanaca, od kojih su sedmorica iz skopskog naselja Čair.

Britanski obaveštajni izvori, na koje se slične analize, pozivao tamošnji Telegraf raspolažu drugačijim ciframa, pa je, prema tim podacima, u džihad iz BiH otišlo 170 ljudi, iz Albanije 150, sa Kosova 140 i iz Makedonije 110.

Sa teritorije Srbije u Irak i Siriju otišlo je 350, a Crne Gore 30 islamskih dobrovoljaca.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BiH, Kosovo, Makedonija – put džihada

Izvor: RTS, 16.Sep.2014

Iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije regrutuje se najviše radikalnih islamista za ratove u Siriji i Iraku, odmah posle Jordana, Saudijske Arabije i Tunisa. Do sada ubijeno 40 dobrovoljaca sa Kosova, devet iz Makedonije, prenosi Radio Slobodna Evropa. ..Tunis, Jordan, Saudijska Arabija, pa zatim...

Nastavak na RTS...

NA PUTU DŽIHADA: Zemlje bivše SFRJ izvoznici dobrovoljaca za ratove Islamske države

Izvor: Kurir, 16.Sep.2014

Iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije regrutuje se najviše radikalnih islamista za ratove u Siriji i Iraku, odmah posle Jordana, Saudijske Arabije i Tunisa. Do sada ubijeno 40 dobrovoljaca sa Kosova, devet iz Makedonije..Tunis, Jordan, Saudijska Arabija, pa zatim Kosovo, Bosna i Hercegovina i Albanija,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.