Читај ми!

BiH, Kosovo, Makedonija – put džihada

Iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije regrutuje se najviše radikalnih islamista za ratove u Siriji i Iraku, odmah posle Jordana, Saudijske Arabije i Tunisa. Do sada ubijeno 40 dobrovoljaca sa Kosova, devet iz Makedonije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tunis, Jordan, Saudijska Arabija, pa zatim Kosovo, Bosna i Hercegovina i Albanija, s obzirom na broj stanovnika, najveći su "izvoznici" dobrovoljaca za ratove koje "Islamska država" vodi po Iraku i Siriji, proizlazi iz analize koju je načinio Radio Slobodna Evropa.

Prema toj analizi, koja je zasnovana na dokumentima nekoliko zapadnih vlada, uključujući SAD, Britaniju i Francusku, iz BiH je na ratišta u Siriji i Iraku otišlo oko 350 dobrovoljaca, 150 sa Kosova, dok je iz Albanije u džihad otišlo 140 boraca.

Iz Makedonije je, navodi se, u Siriju i Irak otišlo 20 osoba, ali su makedonski mediji, pozivajući se na obaveštajne izvore, objavili da su do sada na tim ratištima poginula devetorica makedonskih Albanaca, od kojih su sedmorica iz skopskog naselja Čair.

Britanski obaveštajni izvori, na čije se slične analize pozivao tamošnji Telegraf, raspolažu drugačijim brojkama, pa je, prema tim podacima, u džihad iz BiH otišlo 170 ljudi, iz Albanije 150, sa Kosova 140 i iz Makedonije 110.

Sa teritorije Srbije u Irak i Siriju otišlo je 350, a Crne Gore 30 islamskih dobrovoljaca.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара