Banke zaradile 8,4 milijarde dinara

Izvor: RTS, 24.Apr.2013, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke zaradile 8,4 milijarde dinara

Bankarski sektor u Srbiji je 2012. godine imao dobitak od 8,4 milijarde dinara, saopštila Agencija za privredne registre. Kreditna aktivnost banaka povećana za skoro 10 odsto.

U prošloj godini, bankarski sektor u Srbiji je poslovao sa dobitkom od 8,4 milijarde dinara, saopštila je Agencija za privredne registre.

"Pozitivno su poslovale 22 banke, a 10 je imalo gubitke, dok je ukupan nivo poslovne aktivnosti bankarskog sektora, meren ukupnim prihodima i rashodima bio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << približan onom iz 2011. godine", rekla je registrator u Registru finansijskih izveštaja i boniteta Ružica Stamenković.

Stamenkovićeva je predstavljajući poslovanje finansijskih institucija u 2012. godini navela da je od 32 banke 10 poslovalo sa gubitkom, kao i da su banke prošle godine smanjile broj zaposlenih za 1.905 radnika.

Prema njenim rečima, najveći gubitak, od 14,4 milijarde dinara imala je Razvojna banka Vojvodine. NLB banka je imala gubitak od četiri milijarde dinara, Alfa banka je zabeležila gubitak od 2,9 milijardi dinara, Vojvođanska banka je imala 1,9 milijardi dinara gubitka, a Pireus banka 1,3 milijarde dinara.

"U poslednje dve godine lista banaka sa najvećim dobitkom je nepromenjena i na njoj se nalaze Banka Inteza, Rajfajzen banka, Unikredit banka, Komercijalna i AIK banka", rekla je ona.

Stamenkovićeva je istakla da je kreditna aktivnost banaka u 2012. godini povećana za 9,8 odsto na šta je uticala oslabljena kreditna sposobnost privrede i problemi sa naplatom plasmana.

"Banke su preostala slobodna sredstva plasirale u hartije od vrednosti, pa je taj plasman bio veći za 44,5 odsto nego godinu pre", rekla je Ružica Stamenković.

Predstavnica APR-a je istakla je da je pet banaka prošle godine ostvarilo 75,5 odsto dobitka ukupnog bankarskog sektora, a u prihodima, bilansnoj aktivi i zaposlenima njihov udeo bio je 44 procenta.

Stamenkovićeva je rekla da su tri banke u 2012. ostvarile više od 70 odsto gubitaka, ali da je njihovo učešće u ukupnom kapitalu, bilansnoj aktivi i broju zaposlenih bankarskog sektora bilo 6,6 odsto.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Banke u Srbiji profitirale 8,4 milijardi dinara

Izvor: Press, 24.Apr.2013

Pet banaka ostvarilo je 75,5 odsto dobitaka ukupnog bankarskog sektora, a to su Banka Inteza, Rajfajzen, Unikredit, Komercijalna i AIK banka, rekla je ona na konferenciji za novinare.. S druge strane, tri su banke - Razvojna banka Vojvodine, NLB i Alfa banka zabeležile 75 odsto gubitaka bankarskog...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.