Ban Kimun na Kosovu

Izvor: RTS, 24.Jul.2012, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Kimun na Kosovu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun doputovao u Prištinu. Posle susreta sa Atifete Jahjagom, Ban će razgovarati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Prvi čovek svetske organizacije Ban Kimun doputovao je u Prištinu gde se sastao sa predsednicom Kosova Atifete Jahtjagom.

Ban je u razgovoru sa Jahjagom poručio da je neophodno rešiti problem nestalih lica na Kosovu.

Vlastima u Prištini Ban će preneti istu poruku koju je preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čelnicima u Beogradu - proces pomirenja i rešavanje problema kroz dijalog je od suštinskog značaja za ceo region.

Nakon razovora sa Jahtjagom, Ban će razgovarati i sa predsednikom vlade Kosova Hašimom Tačijem.

Planirani su i susreti generalnog sekretara sa predstavnicima misije UN i drugih međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji.

Ban Kimun će posetiti i manastir Visoki Dečani i Prizren.

Pokret "Samoopredeljenje" je, uoči Banovog dolaska, najavio proteste ispred zgrade kosovske vlade, ali je policija zbranila okupljanje. 

Najavljujući posetu Zapadnom Balkanu, generalni sekretar UN objasnio je da će se njegova poseta Kosovu "odvijati u širem kontekstu posete regionu i ona će biti u skladu sa Rezolucijom 1244". Ban je dodao da UN na Kosovu ima misiju i da je njegova dužnost da se sretne sa ljudima iz te misije.

Poseta prvog čoveka UN-a se na Kosovu različito komentariše.

Prema mišljenju kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija, ta poseta "oslikava novu političku realnost", bez obzira što Kosovo još nije član svetske organizacije.

Dnevnik "Zeri" u uvodniku povodom posete piše da bi generalni sekretar trebalo da zaboravi na šest tačaka za rešenje problema Kosova i da sa sobom, kad bude odlazio, "uzme i ljudstvo misije UNMIK-a".

Ban je u okviru balkanske turneje boravio u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori.

U Prištinu je doputovao iz Beograda, a posle Kosova, posetiće Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ban Ki Mun stigao na Kosovu

Izvor: OkRadio.rs, 24.Jul.2012

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun doputovao u Prištinu. Posle susreta sa Atifete Jahjagom, Ban će razgovarati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun doputovao u Prištinu. Posle susreta sa Atifete Jahjagom, Ban će razgovarati sa kosovskim...

Nastavak na OkRadio.rs...

Ban Kimun u Makedoniji

Izvor: RTS, 24.Jul.2012

Prvi čovek svetske organizacije doputovao je u Ohrid, gde se sastao sa makedonskim zvaničnicima. Sastanku prisustvovao i posrednik u rešavanju spora oko imena Makedonije...Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun doputovao je večeras u okviru svoje balkanske turneje u posetu Makedoniji, gde...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.