Apel Sindikata vladi: Sprečiti nezakonita otpuštanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel Sindikata vladi: Sprečiti nezakonita otpuštanja

BEOGRAD - Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) pozvali su danas Vladu Srbije da usvoji mere kojima će sprečiti nezakonita otpuštanja zaposlenih, koja poslodavci pravdaju svetskom ekonomskom krizom.

Predsednik Veća SSSS Ljubisav Orbović rekao je na konferenciji za novinare da će biti organizovani masovni protesti i štrajkovi radnika ukoliko izostane odgovarajuća reakcija vlade kojom bi se zaštitili zaposleni od masovnih otpuštanja bez odgovarajućeg obeštećenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Divlji načini otpuštanja su neprihvatljivi i zahtevamo od države da zaštiti svoje građane", rekao je Orbović i dodao da bi inspekcija rada trebalo da poseti firme koje su otpuštale zaposlene i da proveri da li postoje zakonski uslovi za te otkaze.

On je rekao da će posledice svetske ekonomske krize najviše pogoditi metalsku industriju, ali je poslednjih dana došlo do otpuštanja zaposlenih u prehrambenoj industriji, gde uopšte ne bi trebalo da bude problema.

Prema rečima Orbovića, sindikat će u narednih dva do tri dana doneti odluku o daljim potezima koje će preduzeti, ako vlada ne spreči otpuštanje radnika uz minimalne otpremnine i bez ikakvih prava.

"Ako bude prihvaćen socijalni pakt koji vlada nudi sindikatima, onda moramo da se dogovorimo i o načinu na koji se otpuštaju zaposleni", poručio je Orbović.

Predsednik Samostalnog sindikata Vojvodine Milorad Mijatović rekao je da je najviše radnika otpušteno u Vojvodini uz obrazloženje da su ti otkazi posledica svetske ekonomske krize.

Mijatović je rekao da je kompanija Invej Predraga Rankovića Peconija, u okviru koje posluju uljare Vital u Vrbasu i Sunce iz Sombora, broj zaposlenih svela na 550 i još 230 proglasila za tehnološki višak.

Radnike je otpustila i livnica Belije iz Kikinde, u livnici Dekslmajer 1.000 ljudi je na čekanju kod kuće, a otpuštanja je najavila i fabrika Tarket iz Bačke Palanke, rekao je Mijatović i dodao da su "prvi na udaru" zaposleni na određeno vreme i preko studentskih servisa.

"Svesni smo činjenice da postoji ekonomska kriza, ali mislimo da je vlada sporo reagovala. Sindikat neće dozvoliti da radnici na takav način gube radna mesta i da sa sa njima tako postupa", rekao je Mijatović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sindikat: Zaštitite radnike

Izvor: B92, 11.Nov.2008

Beograd, Bukurešt -- Predstavnici sindikata pozvali su Vladu da usvoji mere kojima će sprečiti da poslodavci nezakonito otpuštaju zaposlene pod izgovorom svetske finansijske krize..."Divlji načini otpuštanja su neprihvatljivi i zahtevamo od države da zaštiti svoje građane", rekao je predsednik...

Nastavak na B92...

Ukoliko nema reakcije Vlade masovni protesti

Izvor: Capital.ba, 11.Nov.2008

BEOGRAD, Predsjednik Vijeća Saveza samostalnih sindikata Srbije /SSS/ Ljubisav Orbović izjavio je danas da će biti organizovani masovni protesti i štrajkovi radnika ukoliko izostane odgovarajuće reagovanje Vlade Srbije kojom bi se zaštitili zaposleni od masovnih otpuštanja bez odgovarajućeg obeštećenja. On...

Nastavak na Capital.ba...

Vlada treba da spreči nezakonita otpuštanja

Izvor: Politika, 11.Nov.2008

Divlji način otpuštanja je neprihvatljiv i zahtevamo od države da zaštiti svoje građane, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata Srbije ..Ukoliko izostanu odgovarajućemere Vlade Srbijedabi se zaštitili zaposleni od masovnih otpuštanja bez odgovarajućeg obeštećenja, a koje poslodavci pravdaju...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.