Utorak, 11.11.2008.

12:37

Sindikat: Zaštitite radnike

Predstavnici sindikata pozvali su Vladu da usvoji mere kojima će sprečiti da poslodavci nezakonito otpuštaju zaposlene pod izgovorom svetske finansijske krize.

Izvor: Beta

Default images

"Divlji načini otpuštanja su neprihvatljivi i zahtevamo od države da zaštiti svoje građane", rekao je predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović i dodao da bi inspekcija rada trebalo da poseti firme koje su otpuštale zaposlene i da proveri da li postoje zakonski uslovi za te otkaze.

Orbović je rekao na konferenciji za novinare da će biti organizovani masovni protesti i štrajkovi radnika ukoliko izostane odgovarajuća reakcija Vlade kojom bi se zaštitili zaposleni od masovnih otpuštanja bez odgovarajućeg obeštećenja.

On je rekao da će posledice svetske ekonomske krize najviše pogoditi metalsku industriju, ali je poslednjih dana došlo do otpuštanja zaposlenih u prehrambenoj industriji, gde uopšte ne bi trebalo da bude problema.

Prema rečima Orbovića, sindikat će u narednih dva do tri dana doneti odluku o daljim potezima koje će preduzeti, ako Vlada ne spreči otpuštanje radnika uz minimalne otpremnine i bez ikakvih prava.

"Ako bude prihvaćen socijalni pakt koji Vlada nudi sindikatima, onda moramo da se dogovorimo i o načinu na koji se otpuštaju zaposleni", poručio je Orbović.

Predsednik Samostalnog sindikata Vojvodine Milorad Mijatović rekao je da je najviše radnika otpušteno u Vojvodini, uz obrazloženje da su ti otkazi posledica svetske ekonomske krize.

Mijatović je rekao da je kompanija Invej Predraga Rankovića Peconija, u okviru koje posluju uljare Vital u Vrbasu i Sunce iz Sombora, broj zaposlenih svela na 550 i još 230 proglasila za tehnološki višak.

Radnike je otpustila i livnica Belije iz Kikinde, u livnici Dekslmajer 1.000 ljudi je na čekanju kod kuće, a otpuštanja je najavila i fabrika Tarket iz Bačke Palanke, rekao je Mijatović.

On je dodao da su "prvi na udaru" zaposleni na određeno vreme i preko studentskih servisa.

"Svesni smo činjenice da postoji ekonomska kriza, ali mislimo da je Vlada sporo reagovala. Sindikat neće dozvoliti da radnici na takav način gube radna mesta i da sa sa njima tako postupa", rekao je Mijatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

14 h

Podeli: