Antić: Izgradnja nove TE uticaće na energetsku stabilnost

Izvor: Politika, 18.Dec.2014, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Izgradnja nove TE uticaće na energetsku stabilnost

BEOGRAD – Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je izgradnja nove termoelektrane Kostolac B3 kapitalni projektat koji će suštinski uticati na stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije.

„Ta termoelektrana instalisane snage 350 megavata, koja će biti praćena povećanjem proizvodnje uglja i proširenjem kopa Drmno, bez ikakve dileme je kapitalni projektat koji će suštinski uticati na stabilnost našeg elektroenergetskog sistema”, rekao je Antić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gostujući na RTS.

On je dodao i da se tokom poplava pokazalo da, u uslovima koji izlaze iz okvira redovnog funkcionisanja, postoje dodatne potrebe za električnom energijom.

„Ako tome dodamo i procenu da će nakon 2020. godine doći do povećanja potrošnja električne energije, Srbija bez dileme mora graditi nova energetske objekte”, naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima, Srbija trenutno, pored većeg broja manjih energetskih objekata iz obnovljivih izvora energije, mora graditi velike objekte.

„Treći blok u Kostolcu je nešto što suštinski predstavlja veliku stvar za Srbiju i dobru vest za sve građane”, rekao je Antić.

Inače, srpska i kineska vlada potpisale su ugovor o zajmu za drugu fazu paket projekta termoelektrane „Kostolac B” u vrednosti od 608 miliona dolara.

Kako je rekao Antić, taj zajam je „izuzetno povoljan”, sa otplatom na 20 godina, sedam godina grejs perioda i sa fiksnom kamatnom stopom od 2,5 odsto.

„Kada je Kostolac u pitanju, pred nama je sad samo još jedan korak, a to je ratifikacija zakona o zajmu i sa tim idemo u skupštinu”, rekao je ministar i dodao da tim činom kineskom izvođaču radova počinje da teče ugovor, kojim je predviđen rok od 47 meseci za proširenje rudnika Drmno i 58 meseci za završetak TE.

Govoreći o drugim projektima, Antić je rekao da „moramo ozbiljno da zasučemo rukave”, te da su Kinezi dali veliki podsticaj i ozbiljan vetar u leđa i pokazali prijateljstvo prema Srbiji i to ne na rečima, nego u konkretnim projektima.

„Vlada Srbije, svi mi zajedno smo apsolutno posvećeni da damo sve od sebe da uđemo u realizaciju i industrijske zone kod Uba i obilaznice, o čemu je razgovarano. Interes Srbije je da realizuje projekat modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, ali i da bude deo multimodalnog koridora koji će od grčke luke Pirej ići ka zapadnoj Evropi”, objasnio je Antić.

Kada je reč o pruzi Beograd-Budimpešta, Antić je rekao da je suština sporazuma u tranzitnom saobraćaju, te da ceo aranžman ima veliki smisao i stratešku ulogu za Srbiju .

„Dramatično se menja položaj Srbije i u saobraćajnom smislu i to je dobro za biznis”, smatra Antić.

Ocenjujući sastanke srpske i kineske delegacije, Antić je rekao da su bili izuzetno sadržajni, da je kineski premijer Li Kećijang ostavio snažan utisak i da se pokazalao prijateljstvo prema Srbiji i to u pokušaju da se nađu projekti kojima Kina može da uđe i pomogne da se naša zemlja brže razvija.

Podsećajući da su kineske kompanije pokazale interesovanje za „14. oktobar” u Kruševcu, „Prvu petoletku”..., Antić je zaključio da se sa zajedno sa Kinezima „nastavlja projekat ekonomskog oporavka Srbije za šta oni pokazuju veliko interesovanje”.

Tanjug

objavljeno: 18.12.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Antić: Izgradnja nove TE uticaće na energetsku stabilnost

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Dec.2014

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je izgradnja nove termoelektrane Kostolac B3 kapitalni projektat koji će suštinski uticati na stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije..."Ta termoelektrana instalisane snage 350 megavata, koja će biti praćena  povećanjem...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.