Amorim: Uvek treba pregovarati pa i o Kosovu

Izvor: Politika, 19.Jun.2010, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amorim: Uvek treba pregovarati pa i o Kosovu

BRAZILIJA – Brazil veruje da u svim situacijama treba pregovarati, pa tako i u slučaju Kosova i Metohije, izjavio je ministar spoljnih poslova najveće latinoameričke države Celso Luiz Nunes Amorim uoči sutrašnje posete Beogradu, prve jednog šefa brazilske diplomatije.

„Mi smo štitili teritorijalni integritet, kao i pravo žitelja Kosova na suštinsku autonomiju unutar potpuno demokratske države, – kazao je ministar Amorim u intervjuu Tanjugu.

Amorim, o kome se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << govori kao o „najuspešnijem ministru spoljnih poslova u svetu”, izneo je da Brazil u slučaju Kosmeta, nije podržao jednostrano nametnuto rešenje koje znači poništavanje teritorijalnog prava i da je zato odlučio i da u pisanoj formi i neposredno učestvuje u procesu koji je Srbija pokrenula pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o legalnosti odluke privremenih institucija samouprave u Prištini.

Šef brazilske diplomatije nije, međutim, želeo da govori o onome što će uslediti posle odluke MSP, pošto „se to pitanje tiče čitave međunarodne zajednice budući da se odnosi na same temelje poretka zasnovanog na pravilima.„

Ministar Amorim je izneo da su Brazil i Srbija, još od vremena bivše Jugoslavije, imali „izvanredne odnose” a da je poslednjih godina povećan broj uzajmnih razgovora i saradnja u multilateralnim organizacijama.

Amorim je naveo da će tokom posete sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem potpisati Memorandum o razumevanju o političkim konsultacijama kojim će omogućiti još češće dijaloge na visokom nivou predstavnika dve države.

Ministar smatra da posebnu pažnju zaslužuje ekonomska saradnja, budući da ima puno prostora za trgovinu i investicije u odnosima Brazila i Srbije.

Šef diplomatije Brazila, zemlje koja izrasta i u jednog od najuticajnijih aktera u međunarodnim odnosima, je govoreći o sadašnjim prilikama u svetu, ocenio je da je čovečanstvo, uprkos usponu zemalja u razvoju i dalje „nepravedno, neuravnoteženo i mesto nejednakih.” Otuda je stvaranje poštenijeg, demokratičnijeg i uravnoteženijeg svetskog poretka jedan od glavnih prioriteta spoljne politike Brazila tokom predsedničkog mandata šefa države Inasija Lula da Silve, kazao je ministar Amorim.

Amorim se u intervjuu složio da je prisustvo Brazila u međunarodnoj zajednici vidljivije poslednjih godina, a novu ulogu svoje zemlje u svetskim odnosima objašnjava aktivnom i kreativnom spoljnom politikom koju vodi predsednik Lula.

Ministar Amorim smatra da je reforma globalnih institucija upravljanja glavno sredstvo za ravnopravno predstavljanje zemalja u razvoju, jer u suprotnom pitanja ekonomskog i društvenog napretka neće biti glavni zadatak međunarodne zajednice.

Amorim veruje da jačanje saradnje među zemljama u razvoju krči put ka „multipolarnom svetu u kome odluke neće isključivo donositi velike sile. Brazil se zalaže za univerzalnu spoljnu politiku koja bi obuhvatila Afriku, Bliski istok i druge delove sveta u kojima su zemlje u razvoju, primetio je on.

Pri tome, integracija zemalja Južne Amerike ostaje glavni prioritet brazilske diplomatije.

„U svetu koji čine veliki blokovi, čak i zemlja velika kao Brazil ojačava svoju međunarodnu poziciju kroz regionalne integracije, naveo je Amorim.

Jedna od manifestacija sve ozbiljnije uloge zemalja u razvoju u međunarodnoj zajednici je i nedavno posredovanje Brazila i Turske u dugogodišnjem sporu oko nuklearnog programa Irana. Amorim je izneo da su te dve države, kao sadašnje nestalne članice Saveta bezbednosti, „neki bi rekli neumornim diplomatskim naporima”, značajno doprinele ka miru I stabilnosti na Bliskom istoku u svetu.

Ministar Amorim smatra da će biti teško nadmašiti nasleđe predsednika Lule kada on okonča drugi mandat krajem 2010. godine.U vreme njegove vladavine u Brazilu je zabeležen nezapamćeni privredni rast, monetarna stabilnost i preraspodela bogatstva, a sve to u savršeno demokratskom okruženju.

„Povratka nema,” smatra Amorim koji je to potkrepio, u skladu sa sportskim trenutkom, fudbalskom metaforom. „Niko ne negira da je Pele, najveći igrač svih vremena, bio nezamenljiv. Pa opet, pošto je otišao u penziju, Brazil je nastavio da osvaja svetske kupove.

„Mislim da će se isto dogoditi kada predsednik Lula ode sa položaja. Međunarodna zajednica može da bude sigurna da će nasleđe predsednika Lule opstati, bez obzira na to ko će od kandidata pobediti za novog šefa države,” zaključio je Amorim.

Tanjug

objavljeno: 19/06/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amorim: Uvek treba pregovarati, pa i Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2010

BRAZILIJA -..Brazil veruje da u svim situacijama treba pregovarati, pa tako i u slučaju Kosova i Metohije, izjavio je ministar spoljnih poslova najveće latinoameričke države Celso Luiz Nunes Amorim uoči sutrašnje posete Beogradu, prve jednog šefa brazilske diplomatije..."Mi smo štitili teritorijalni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Šef brazilske diplomatije u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2010, 11:27

BEOGRAD -..Ministar spoljnih poslova Brazila Selso Luiz Nunes Amorim boravi u poseti Srbiji, tokom koje će se danas sastati sa najvišim srpskim zvaničnicima...Ministar Amorim, prvi šef diplomatije najveće i najmnogoljudnije zemlje Latinske Amerike koji zvanično posećuje Beograd, razgovaraće sa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.