Šef brazilske diplomatije u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2010, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef brazilske diplomatije u Beogradu

BEOGRAD -

Ministar spoljnih poslova Brazila Selso Luiz Nunes Amorim boravi u poseti Srbiji, tokom koje će se danas sastati sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Ministar Amorim, prvi šef diplomatije najveće i najmnogoljudnije zemlje Latinske Amerike koji zvanično posećuje Beograd, razgovaraće sa kolegom Vukom Jeremićem, premijerom Mirkom Cvetković, potpredsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem, a predviđeni su susreti i sa drugim srpskim zvaničnicima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Amorim je uoči posete u intervjuu Tanjugu izneo da su Brazil i Srbija, još od vremena bivše Jugoslavije, imali "izvanredne odnose" a da je poslednjih godina povećan broj uzajamnih razgovora i saradnja u multilateralnim organizacijama.

Amorim, o kome se govori kao o "najuspešnijem ministru spoljnih poslova u svetu", izneo je da Brazil u slučaju Kosova i Metohije nije podržao jednostrano nametnuto rešenje koje znači poništavanje teritorijalnog prava i da je zato odlučio i da u pisanoj formi i neposredno učestvuje u procesu koji je Srbija pokrenula pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o legalnosti odluke privremenih institucija samouprave u Prištini.

Brazil veruje da u svim situacijama treba pregovarati, pa tako i u slučaju Kosova i Metohije, izjavio je ministar Amorim.

Brazil, peta po veličini (8,5 miliona kvadratnih kilometara) i broju stanovnika (blizu 200 milina) zemlja u svetu, poslednjih godina izrasta i u jednog od najuticajnijih aktera u međunarodnim odnosima.

To je naročito vidljivo od 2003. kada je za predsednika izabran Inasio Lula da Silva, čiju aktivnu i kreativnu spoljnu politiku, ministar Amorim zastupa na "izvanredan način", kako je nedavno pisao pariski Mond.

Brazil je, u ekonomskom rastu, za petama Narodnoj Republici Kini i Indiji, a njegova privreda vredna 1,6 biliona dolara u 2009, osma je po veličini u svetu.

Brazil je istaknuta članica Grupe 20 (G-20) najrazvijenijih država i zemalja sa velikim privredama koje brzo napreduju.

Sa NR Kinom, Indijom i Rusijom, Brazil čini tzv. BRIK, grupaciju velikih i mnogoljudnih zemalja čije će privrede oko 2025. preteći praktično sve današnje najrazvijenije zemlje, sa izuzetkom Sjedinjenih Američkih Država.

Brazil sa Indijom, Japanom i Nemačkom čini i Grupu četiri (G-4) koje žele stalno mesto u proširenom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, a nastoji i da promeni strukturu Međunarodnog monetarnog fonda kako bi više odgovarao potrebama zemalja u razvoju.

Brazil je istovremeno veoma posvećen i saradnji među zemljama u razvoju, tzv. državama "Juga".

Ministar Amorim zastupa koncept da Brazil u međunarodnom sistemu treba da ističe multilateralizam i dijalog, da ta država ima "posrednički" profil i stoga je potencijalni sabesednik između različitih svetova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.