AUSTRIJANCI KUKAJU: Sankcijama hteli da oslabe Putina, a sada i sami u gubicima zbog Rusije!

Izvor: Kurir, 25.Apr.2015, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AUSTRIJANCI KUKAJU: Sankcijama hteli da oslabe Putina, a sada i sami u gubicima zbog Rusije!

BEČ- Austrijski izvoz u Rusiju će se usled sankcija smanjiti za 25 odsto, a 45.000 radnih mesta biće ugroženo, objavio je portal Deutsche wirtschafts nachrichten, pozivajući se na istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja Wifo u Beču.

Istraživanja su pokazala da se od sankcija Rusiji očekivalo da pogode i oslabe vladavinu predsednika Vladimira Putina i moćne državne koncerne. Planirano je da bude pogođena srednja klasa u Rusijii, kao i mala >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i srednja preduzeća. Međutim, sankcije će, kao bumerang, takođe pogoditi i ekonomiju Austrije i to više nego što se očekivalo, upozoravaju stručnjaci.

Istraživanje instituta Wifo je pokazalo da će u ekstremnom slučaju 45.000 radnih mesta biti zatvoreno. U slučaju da sankcije budu pooštrene, izvoz za Rusiju će opasti za četvrtinu, što odgovara bruto gubitku od 2,9 milijardi evra.

Čak je i maloprodaja ugrožena i postoji mogućnost da se izgubi oko 4.000 radnih mesta. Transportne firme i velikoprodaja gube 3.145 poslova, proračunali su u Wifo. Slična situacija je i u građevini, mašinskoj industriji, gastronomiji i turizmu.

"U poređenju sa drugih 27 zemalja Evropske unije, Austrija je indirektno najviše pogođena, zbog usko povezanog transporta sa zemljama koje većinom izvoze za Rusiju“, objavio je Wifo.

Podsetimo, Rusija je zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda, govedine, svinjetine, živine kao i kobasica, mleka i mlečnih proizvoda, ribe, povrća i voća, na čemu Austrija gubi oko 50 miliona evra.

Što se mašinske industrije tiče, Rusija je zabranila uvoz mašinskih delova, kao i takozvane dual-use robe, koja može da bude iskorišćena i za potrebe vojske.

Ovim sankcijama će i međuljudski odnosi Rusije i zemalja Evropske unije narušiti. Čak i kada se sve bude dovelo u red, biće potrebne godine kako bi se ponovo izgradilo poverenje, zaključuje Deutsche wirtschafts nachrichten.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.