Barselona ruši kip Kolumba jer glorifikuje kolonijalizam

Izvor: B92, 28.Sep.2016, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barselona ruši kip Kolumba jer "glorifikuje kolonijalizam"

Članovi gradskog veća naveli su kao razlog tvrdnju da skulptura italijanskog istraživača Kristofera Kolumba glorifikuje kolonijalizam, odnosno "pokoravanje Amerike".

Nekoliko godina nakon što je sagrađen Kip slobode u Njujorku, u Barseloni je javnosti predstavljena statua Kristofera Kolumba.

I dok ona prva predstavlja slobodu i prijateljstvo, španski lokalni zvanični smatraju da bi drugu trebalo rasparčati jer simbolizuje najgori aspekt kolonijalizma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema navodima Gardijana, u petak će biti predata molba za uklanjanje bronzane skulpture visoke 61 metar, kao i svih ukrasa na stopi stuba na kojem se nalazi, uključujući likove Kolumbovih ktitora, kralja Ferdinanda i Izabele Prve, kraljice Kastilje.

Oni, prema Telegrafu, “glorifikuju osvajanje Amerike i njenu ‘muzeumifikaciju’ kroz istorijsku interpretaciju”.

Levičari navode da bi, umesto toga, poželjnije bilo postaviti neku strukturu koja bi obeležavala ‘američki otpor imperijalizmu i porobljavanju, kao i Afro-američkoj i starosedelačkoj rasnoj segregaciji’.

Statua, koja je postavljena 1888. godine, nije jedino što zvaničnici nameravaju da uklone. Na listi se nalaze i statua prodavca robova ispred zgrade glavne pošte, španske zastave koje krase zgrade lokalnih opština, kao i proslavu Kolumbovog dana 12. oktobra, piše Njuzer.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Barselona ruši kip Kolumba jer "glorifikuje kolonijalizam"

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Sep.2016

Članovi gradskog vijeća naveli su kao razlog tvrdnju da skulptura italijanskog istraživača Kristofera Kolumba glorifikuje kolonijalizam, odnosno "pokoravanje Amerike"...Nekoliko godina nakon što je sagrađen Kip slobode u Njujorku, u Barseloni je javnosti predstavljena statua Kristofera Kolumba...I...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.