Grad koji je 24 godine bio pod vodom sada izgleda ovako...

Izvor: Prva.rs, 24.Apr.2014, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad koji je 24 godine bio pod vodom sada izgleda ovako...

Grad Vila Epekuen nalazi se 600 kilometara severno od Buenos Ajresa. Osnovan je 1920. godine i sve do 1985. godine smatrao se pravim rajem za turiste.
U najlepšem dobu za ovaj grad, u periodu između 1920. i 1985. godine u njemu je živelo oko 1,500 stanovnika, a u njega su svakodnevno dolazili turisti iz celog sveta ne bi li uživali u blagodetima jezera Lago Epekuen uz koje je ovaj grad smešten.
Ovo jezero, ali i grad bili su prava svetska atrakcija jer je Lago Epekuen jezero sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << najvećim salinitetom i to odmah posle Mrtvog mora. Verovalo se da je voda iz jezera lekovita, da leči mnogobrojne bolesti među kojia su reuma, kožne bolesti, dijabetes...

A onda je prava nesreća zadesila ovo nekada rajsko mesto.
Te kobne 1985. godine padale su obilne kiše. Ogromna količina vode počela je da se sliva sa okolnih brda i napravila toliki pritisak na branu da ona više nije mogla da izdrži toliki pritisak. Brane su pukle 10. novembra 1985. godine i grad je potpuno poplavljen, nivo vode je bio 10 metara.
Sve do 2009. godine u ovom poplavljenom gradu nije bilo promena iako su se meštani nadali da će se to brzo dogoditi. A onda je voda počela da se povlači.

Ipak, ovaj grad nikada nije renoviran pa je zato sada opet velika atrakcija za turiste i smatra se modernom Atlantidom. Svi nekadašnji stanovnici raselili su se i pronašli nove domove sem jednog. Pablo Novak koji sada ima 82 godine nije želeo da napusti svoj grad i dan danas živi na njegovom obodu i dočekuje sve znatiželjne turiste i priča im o sudbini Vili Epakuen.

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.