Izvor: Blic, 03.Dec.2016, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ruskom domu predstavljena maketa buduće dekoracije unutrašnjosti kupole Hrama Svetog Save

Danas je u Ruskom domu u Beogradu svečano predstavljena maketa unutrašnje dekoracije kupole Hrama svetog Save, čije oslikavanje finansira kompanija "Gasprom njeft", u sklopu programa podrške humanitarnim projektima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije.

Svečanosti su prisustvovali Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, u svojstvu predsednika Glavnog odbora Društva za podizanje Hrama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zatim Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandr Dibalj, član Upravnog odbora kompanije "Gasprom njeft", Episkop Toplički Arsenije, kao i Ljubov Glebova, direktor ruske Federalne državne agencije "Rossotrudničestvo".

Maketa je urađena u razmeri 1:40 i sadrži skice mozaične kompozicije budućeg izgleda kupole. Posetioci Ruskog doma moći će da pogledaju maketu, koja će biti izložena sve do završetka radova, koji je planiran krajem 2017. godine.

Ugovor o donaciji kojim kompanija "Gasprom njeft" donira četiri miliona evra za dekoraciju unutrašnje kupole Hrama Svetog Save potpisan je u avgustu ove godine. Reč je o površini od 1.230 kvadratnih metara koji će biti dekorisani tehnikom mozaika, uz korišćenje stakla i prirodnog kamena. Rukovodilac umetničkih radova na uređenju Hrama je akademik Nikolaj Muhin, član ruske Akademije umetnosti i narodni umetnik Rusije. Koordinator u ovom projektu je ruska Federalna državna agencija "Rossotrudničestvo".
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.