Predstavljena maketa oslikavanja hrama Svetog Save

Izvor: Mondo, 03.Dec.2016, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena maketa oslikavanja hrama Svetog Save

U Ruskom domu u Beogradu danas je predstavljena maketa unutrašnje dekoracije Hrama Svetog Save, a svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Ovaj projekat realizuje ruski Gasprom u okviru humanitarnog programa, a predviđeno je da bude napravljeno 1.230 metara kvadratnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << metara mozaika od stakla i prirodnog kamena unutar glavne kupole hrama.

Nikolić je istakao da se preko makete i kupole predstavlja istinska veza između srpskog i ruskog naroda, koja je starija od svih nas i trajaće duže od svih nas.

"Možda je Sveti Sava ta veza zbog koje nam ne pada ni na pamet ni da pomislimo da radimo jedni protiv drugih", rekao je Nikolić obraćajući se okupljenima, među kojima su bili i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, predstavnici Gaspromnjefta.

Nikolić je naveo da je Srbija možda mogla da nastavi dosadašnjim tempom da gradi hram, ali da je sa zahvalnošću prihvatila pomoć Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina, da preko Gasproma za početak bude oslikana kupola hrama.

"Draže nam je što nismo morali sami to da uradimo, ne samo zbog novca, nego zato što je hrišćanstvo ugroženo. Ali nismo sami. Čovek može sam, ali u društvu se sve lakše podnosi", rekao je Nikolić i podsetio da je ove godine Vlada Srbije prvi put odredila novac direktno iz državnog budžeta za završetak radova na hramu.

On je istakao da se Srbija polako ujedinjuje oko hrama Svetog Save, čija će gradnja da se ubrza zahvaljujući ruskom predsedniku Putinu i Gaspromu.

Preosvećeni episkop toplički Arsenije, vikarni episkop patrijarha Irineja, preneo je blagoslov srpskog patrijarha, navodeći da je Gospod ujedinio srpsku i rusku braću da zajedno ukrase hram koji će biti ukras ne samo pravoslavnog, nego celog hrišćanskog svijeta.

Okupljene su pozdravili i predstavnici Gasproma, Aleksandar Dibalj, i direktor ruske državne agencije Rosotrudnjičestvo, Ljubov Gljebova, koji su istakli da se mozaik radi u Moskvi, da taj posao obavlja na stotine ljudi i da će se uskoro videti rezultati.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U RUSKOM DOMU: Predstavljena maketa unutrašnje dekoracije kupole Hrama Svetog Save

Izvor: Kurir, 03.Dec.2016

...Ceremoniji su prisustovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar inostranih poslova Ivica Dačić, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin, ambasador Belorusije Vladimir Čušev, član upravnog odbora glavnog sponzora izvođenja radova kompanije „Gaspromnjeft“ Aleksandar...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.