• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljena maketa oslikavanja hrama Svetog Save

Izvor SRNA

U Ruskom domu u Beogradu danas je predstavljena maketa unutrašnje dekoracije Hrama Svetog Save, a svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

 Nikoliću predstavljena maketa Hrama Svetog Save Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ovaj projekat realizuje ruski Gasprom u okviru humanitarnog programa, a predviđeno je da bude napravljeno 1.230 metara kvadratnih metara mozaika od stakla i prirodnog kamena unutar glavne kupole hrama.

Nikolić je istakao da se preko makete i kupole predstavlja istinska veza između srpskog i ruskog naroda, koja je starija od svih nas i trajaće duže od svih nas.

"Možda je Sveti Sava ta veza zbog koje nam ne pada ni na pamet ni da pomislimo da radimo jedni protiv drugih", rekao je Nikolić obraćajući se okupljenima, među kojima su bili i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, predstavnici Gaspromnjefta.

Nikolić je naveo da je Srbija možda mogla da nastavi dosadašnjim tempom da gradi hram, ali da je sa zahvalnošću prihvatila pomoć Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina, da preko Gasproma za početak bude oslikana kupola hrama.

"Draže nam je što nismo morali sami to da uradimo, ne samo zbog novca, nego zato što je hrišćanstvo ugroženo. Ali nismo sami. Čovek može sam, ali u društvu se sve lakše podnosi", rekao je Nikolić i podsetio da je ove godine Vlada Srbije prvi put odredila novac direktno iz državnog budžeta za završetak radova na hramu.

On je istakao da se Srbija polako ujedinjuje oko hrama Svetog Save, čija će gradnja da se ubrza zahvaljujući ruskom predsedniku Putinu i Gaspromu.

Preosvećeni episkop toplički Arsenije, vikarni episkop patrijarha Irineja, preneo je blagoslov srpskog patrijarha, navodeći da je Gospod ujedinio srpsku i rusku braću da zajedno ukrase hram koji će biti ukras ne samo pravoslavnog, nego celog hrišćanskog svijeta.

Okupljene su pozdravili i predstavnici Gasproma, Aleksandar Dibalj, i direktor ruske državne agencije Rosotrudnjičestvo, Ljubov Gljebova, koji su istakli da se mozaik radi u Moskvi, da taj posao obavlja na stotine ljudi i da će se uskoro videti rezultati.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slaki

Rusi daju milione za oslikavanje Hrama Sv.Save, a jenki bi ga rado sravnili sa zemljom.Oni ne razumeju sta znaci kulturna i duhovna bastina jednog naroda.Ako nema profit, to za njih nema vrednost. Vecih vandala nema od njih, ko slon u staklarskoj radnji, to je amerika

Goran

Mogu vam kao arhitekta reći da je sve ovo sa Hramom otišlo predaleko od onog što je bilo prvobitno osmišljeno - trebalo je da bude neovizantijska arhitektura, a ne ovakva daj-šta-daš eklektika. Fasadna obloga je užas, parter i konak promašaj, a unutrašnjost će biti tipičan ruski, bez imalo srpske tradicije. Šteta.

Nikolicu

Reci tim ruskim prevarantima,da spuste cenu gasa i nafte i da poboljsaju kvalitet istih. kakve narod ima koristi od te kupole.

special image