PEKARI UMETNICI Piroćanci mese grb Srbije i portret Vuka Karadžića

Izvor: Blic, 03.Maj.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PEKARI UMETNICI Piroćanci "mese" grb Srbije i portret Vuka Karadžića

Mladi pekari, koji se obrazuju u Mlekarskoj školi "Dr. Obren Pejić" u Pirotu, osim klasičnog pekarstva, bave se i umetničkim oblikovanjem testa pa u testu prave portrete Svetog Save, Vuka Karadžića, grb Srbije i mnoge druge znamenitosti naše zemlje.

Koliko su uspešni u tome svedoči podatak da je državna prvakinja u pekarstvu za ovu godinu Danica Ćirić upravo iz ove škole, pa će ovoga leta predstavljati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbiju na Evropskom prvenstvu u pekarstvu koje se održava u Italiji.

Njen profesor Radosav Pejčić nada se da će se Danica, nakon Evropskog, plasirati i na Svetsko prvenstvo koje se održava u Francuskoj.

Govoreći o državnom prvenstvu koje je nedavno održano u Beogradu, Danica kaže da je konkurencija bila žestoka.

- Pravila sam dansko pecivo. Nije bilo lako jer se radilo ručno, ali sam zadovoljna jer sam osvojila prvo mesto. Pravila sam dansko pecivo raznih oblika, koje sam sama osmislila - priča Ćirićeva za Tanjug.

Profesor Pejčić kaže da su se učenici Mlekarske škole takmičili u četiri kategorije, izradi slavskog lisnatog testa, izradi kroasan kifli, baget vekne hleba i u kategoriji umetnički oblikovanog testa.

- Šestoro učenika naše škole: Danica Ćirić, Dajana Stanković, Jovana Mijalković, Nikola Lazarević, Tijana Ćirić i Anđela Tobić su naporno radili i pripremali se za takmičenje i postigli su značajan rezultat - rekao je on.

Od oko stotinu učenika iz 14 škola, samo dva će predstavljati Srbiju na Evropskom prvenstvu, a jedna od njih je i Danica Ćirić, napominje Pejčić.

Prema njegovim rečima, zapažen rezultat ostvarila je i Dajana Stanković, koja je u kategoriji umetnički oblikovanog testa osvojila treće mesto.

Maturant ove škole Vladimir Stojanović kaže da se umetničko oblikovanje testa u Mlekarskoj školi izučava sve četiri godine na smeru prehrambeni tehničar.

- Do sada smo radili grb Srbije, Svetog Savu, Vuka Karadžića, mnoge detalje vezane za umetnički oblikovano testo. Najteže je raditi portrete, kao što su likovi Vuka i Svetog Save, jer tu ima dosta detalja. Mnogo je teže crtati na testu nego na papiru, jer se testo mrda i razvlači levo-desno. Papir možete gumicom da obrišete ako pogrešite, a testo možete samo da premesite i krenete sve iz početka - kaže Vladimir za Tanjug.

Njegova školska drugarica Katarina Čalić kaže da najviše voli izradu slavskih kolača, za koje su učenici ove škole proteklih godina nagrađivani na brojnim takmičenjima.

- Za izradu slavskog kolača potrebno je tri do četiri sata rada. Radi se od kvasnog testa, a ukrasi od beskvasnog. Ukrasi kao što su krst, klas, burence, knjiga, pečat prave se od beskvasnog testa da ne bi naraslo, ali i da bi ostali bele bolje, što je važno zbog estetike - kaže Čalićeva.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Piroćanci "mese" grb Srbije i portret Vuka Karadžića

Izvor: Radio 021, 03.Maj.2015

Mladi pekari, koji se obrazuju u Mlekarskoj školi "Dr Obren Pejić" u Pirotu, osim klasičnog pekarstva, bave se i umetničkim oblikovanjem testa, pa u testu prave portrete Svetog Save, Vuka Karadžića, grb Srbije i mnoge druge znamenitosti...Koliko su uspešni u tome, svedoči podatak da je državna...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.