Blagodatni oganj stigao u Srbiju

Izvor: N1 televizija, 01.Maj.2016, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagodatni oganj stigao u Srbiju

Ispred Hrama Svetog Save u Beogradu brojni vernici dočekali su oko 22.30 Blagodatni oganj, koji je danas prenet iz crkve Vaskrsenja Gospodnjeg u Jerusalimu, a povodom Uskrsa po julijanskom kalendaru.

Blagodatni oganj je u Beograd donela delegacija Srpske pravoslavne crkve sa episkopom slavonskim Jovanom na čelu, koju je ranije danas u Jerusalimu primio patrijarh Teofil.

Svetosavski plato na Vračaru bio je ispunjen vernicima i obasjan svetlošću sveća, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << a dolazak blagodatnog ognja propraćen je zvukom crkvenih zvona.

Ispred Hrama Svetog Save se nalazila postrojena garda Vojske Srbije. Plamen koji je prethodno dočekan na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" predat je u hramu patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju, pored kojeg je stajao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ognjem iz Jerusalima svečano su upaljeni svežnjevi od po 33 sveće koje su nosili vernici i koje simbolizuju godine Hristovog života. Nakon toga zapaljena su kandila u hramu.

"Silazak Blagodatnog ognja" smatra se najvećim čudom u Svetoj zemlji i veruje se da se on javlja iz središta kamena na kojem je, po verovanju, ležalo telo Isusa Hrista u grobu nakon raspeća.

Blagodatni oganj po prvi put je prenet u Srbiju prošle godine. Nakon ceremonije predavanja Svetog ognja i litije oko hrama, u ponoć će početi i arhijerejska Uskršnja liturgija, koju služi patrijarh Irinej.

U Sabornoj crkvi u Beogradu u 9h liturgiju će služiti vladika toplički Arsenije, vikar patrijarha Irineja.
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

FOTO, VIDEO SVETLOST VERE, NADE I SPASENJA: Evo kako su vernici u Beogradu dočekali Blagodatni oganj

Izvor: Kurir, 01.Maj.2016

...Svetosavski plato na Vračaru bio je ispunjen vernicima i obasjan svetlošću sveća, a dolazak blagodatnog ognja propraćen je zvukom crkvenih zvona..Ispred Hrama Svetog Save se nalazila postrojena garda Vojske Srbije..Plamen koji je prethodno dočekan na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" predat...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.