Izvor: N1 televizija, 01.Maj.2017, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Prvog maja u svetu - borbeno i svečano

I ove godine se Dan rada proslavlja u mnogim državama, ali u više država, posle isticanja političkih i socijalinih zahteva, došlo je do sukoba građana i policije.

Izvor: reuters

Turska policija ispalila je suzavac kako bi rasterala grupu demonstranata koji su se protivili zabrani i maršom ka istanbulskom trgu Taksim želeli da proslave Praznik rada. Taksim je centar radničkog okupljanja od 1977, kada je u nemirima na ovaj dan ubijeno 34 osobe. Danas je uhapšeno >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << više od 200 učesnika marša, saopštila je policija.

Policija i demonstranti sukobili su se i u Atini.

Za razliku od kapitalističkih država, u socijalističkoj diktaturi Severne Koreje prvomajski praznici prolaze u idili. Radnici i partijski rukovodioci zajedno učestvuju u zabavi.

Oko 130.000 ljudi učestvovalo je u sindikalnom maršu u centru Moskve povodom 1. maja, saopštila je ruska policija. Šetalo se u još 737 ruskih gradova.

Radničke demonstracije umesto proslave Dana rada organizovane su i u Indoneziji. Na centralnom Trgu Hi u Džakarti okupilo se više od 40.000 radnika koji su protestnom šetnjom došli pred Palatu predsednika zemlje i tražili od vlade povećanje plata i bolju zdravstvenu zaštitu.

Svoja prava, 131. godinu posle pobune američkih radnika traže i zaposleni na Tajvanu. Zahtevi su još uvek isti: ograničeno radno vreme, bolje plate, bolja socijalna zaštita. Uzgred SAD Dan rada od 1894 slave svakog prvog ponedeljka u septembru.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Prvi maj u svetu

Izvor: N1 televizija, 01.Maj.2017

I ove godine se Dan rada proslavlja u mnogim državama, ali u više država, posle isticanja političkih i socijalinih zahteva, došlo je do sukoba građana i policije...Izvor: reuters

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.