Izvor: B92, 22.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginula dvojica iračkih novinara

Bagdad, Baidži -- Dvojica iračkih novinara poginula su u dva odvojena incidenta, u Bagdadu i kod Bakube.

Visa Ali Uda, reporter iračke privatne televizije Afak, ubijen je sinoć u severoistočnom delu Bagdada dok se vraćao kući, rekao je agenciji Frans pres njegov urednik. Novinar je stradao tokom sukoba američke vojske sa šiitskom paramilicijom. Telo drugog novinara, koji je radio za dnevnik "Al Šark", pronađeno je sinoć pored grada Bakuba, rekao je neimenovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policijski izvor.

Hajdar Hašem al Huseini kidnapovan je pre dva dana, rekao je taj izvor i dodao da je Huseini ubijen iz vatrenog oružja.

U američkom napadu poginulo osam civila

Najmanje osam civila poginulo je u mestu Baidži, severno od Bagdada, kada je američki helikopter pogodio jedno vozilo.

Šef lokalne policije Mudher al-Kaisi rekao je agenciji Rojters da su u napadu poginuli pastiri i ocenio da je reč o "zločinačkom činu".

"To će samo povećati tenzije u odnosima iračkih civila i američkih snaga. Imaće negativne posledice po bezbednost", upozorio je taj policijski zvaničnik.

Drugi policijski zvaničnik, Ahmed Husein, rekao je da su među ubijenima i dvojica dečaka od osam i 11 godina.

Neimenovani lekar iz bolnice u Baidži potvrdio je da je osam tela dopremljeno nakon napada.

Jedna portparolka američke vojske rekla je da je vojska primetila "sumnjive aktivnosti" i naredila da se vozilo zaustavi, ali da ta naredba nije poslušana.

Rojters podseća na nedavni incident sa američkim vojnikom koji je koristio primerak Kurana kao metu prilikom vežbe gađanja.

Vojnik je potom kažnjen i povučen iz Iraka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irak: ubijena (još) dva novinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2008

BAGDAD - Dvojica iračkih novinara poginula su u dva odvojena incidenta, u Bagdadu i kod Bakube, saznaje se danas od policijskih izvora...Visa Ali Uda, reporter iračke privatne televizije Afak, ubijen je sinoć u severoistočnom delu Bagdada dok se vraćao kući, rekao je agenciji Frans pres njegov...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.