Pilot oboren iznad Srbije 1999. postaje zamenik načelnika vazduhoplovstva SAD

Izvor: Danas, 23.Apr.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pilot oboren iznad Srbije 1999. postaje zamenik načelnika vazduhoplovstva SAD

Beograd, Vašington - General Dejvid Goldfejn, trenutno direktor Združenog štaba Oružanih snaga SAD, uskoro bi mogao postati zamenik komandanta ratnog vazduhoplovstva ove zemlje. Ukoliko Senat potvrdi njegovu nominaciju, koju zvanično podnosi predsednik SAD Barak Obama, Goldfejn bi trima generalskim zvezdicama dodao četvrtu i tako došao na drugu poziciju najjačeg ratnog vazduhoplovstva na svetu, prenosi Airforcetimes.com
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Tokom NATO bombardovanja Srbije 1999, tada potpukovnik, Goldfejn je oboren iznad naše zemlje od strane Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije. Njegov F-16 je uništen, a on se katapultirao i padobranom prizemnio. Brzo ga je pronašao spasilački tim američke vojske i odvezao helikopterom koji je od strane naših snaga oštećen sa pet pogodaka.

"Nikada se ne pitamo ko su ti mladi vojnici koji su spremni sve da stave na kocku, kako bi izvukli nas oborene pilote. Pred njima postajete ponizni. Od mene svake godine dobijaju flašu viskija" - rekao je kasnije Goldfejn El Paiso Tajmsu koji je svojevremeno doneo priču o obaranju američkog pilota, kasnije jednog od najviše rangiranih oficira.

Goldfejn je učestvovao u borbenim misijama u Avganistanu i Iraku, stoji u njegovoj biografiji koju prenosi Airforcetimes.com. Odlikovan je medaljom za služenje, medaljom legije za zasluge i letačkim krstom sa hrastovim listom. Ovaj pilot je završio pilotsku akademiju 1983, a od avgusta 2011. do jula 2013. bio je komandant Centralne vazduhoplovne komande.

Pošto su dve žene, pripadnice američkog ratnog vazduhoplovstva, nakon dobijanja odlikovanja "Bronzana zvezda" doživele maltretiranje putem interneta 2012, Goldfejn je pisao Airforcetajmsu, stajući u njihovu odbranu. "Niko u vazduhoplovstvu ne može da bude važniji od onoga do sebe, za uspešno obavljen posao potreban je timski rad", napisao je on tada, dodajući da su dve pripadnice temelji vazduhoplovnih snaga SAD.

Prilikom napuštanja Centralne vazduhoplovne komande, armijski njen komandant general Lojd Ostin rekao je za Goldfejna da je radio ono što je dobro za vazduhoplovne snage, kao i za pilote, te njihove porodice, dodavši da je reč o oficiru koji je timski igrač, koji je posvećen gradnji tima, ali i izuzetan vođa. Goldfejn je oženjen sa Dovn koja je bila vaspitačica u vtrićima za decu američkih vojnika u Italiji i SAD. Imaju dve kćerke, od kojih je jedna pripadnica vazduhoplovnih snaga SAD.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Barak Obama,   NATO

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Prva žena u istoriji američke ratne mornarice postaje – komandant flote

Izvor: 011vodič.com, 23.Apr.2015

AMERIČKI vice-admiral Nora Tajson ima sve izgleda da postane prva žena komandant cele jedne flote američke ratne mornarice.. Upravo nju je predsednik SAD Barak Obama predložio za komandanta Treće flote Vojno-pomorskih snaga.. Ostaje da njenu kandidaturu utvrdi Senat SAD.. Nora Tajson je završila...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.