Muhin: Kupola Hrama Svetog Save biće jedinstvena u svetu

Izvor: N1 televizija, 27.Mar.2017, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muhin: Kupola Hrama Svetog Save biće jedinstvena u svetu

Ruski akademik Nikolaj Muhin, koji radi na idejnom rešenju kompozicija za Hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu, rekao je da je kupola za Hram jedinstvena u svetu i da takve kupole nema i nikada nije bilo u Rusiji.

"Bog je tako odredio da počnemo od Srbije", rekao je Muhin za "Sputnjik".

Prema njegovim rečima, glavnim delom Hrama - oltarom, dominiraće glava Svetog Save veličine četiri metra, a raspon njegovih ruku biće od 17,35 metara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
"To nije moja želja, tako diktira arhitektura Hrama", objasnio je on.

Postavljanje mozaika u kupolu Hrama počeće polovinom aprila, a biće završeno do kraja ove godine.

Na najvećoj kompozicija Hristovog Vaznesenja na svetu trenutno radi više od sto umetnika koji ručno spajaju komadiće obojenog i zlatnog stakla i prirodnog kamena veličine centimetar do centimetar i po.

Mozaik za kupolu težak je 40 tona, a svako pričvršćeno parčence mozaika može da izdrži opterećenje od čak 20 tona. Površina kupole je 1.230, a oltara 3.167 metara kvadratnih.

Ruska kompanija Gaspromnjeft donirala je četiri miliona evra za izradu unutrašnje dekoracije kupole Hrama Svetog Save u okviru programa podrške humanitarnim projektima u oblasti kulture i očuvanja istorijskog nasleđa Srbije.

Sada se čekaju novi donatori, koji će pomoći drugu fazu radova - izradu oltara.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Hram Svetog Save: "Takve kupole nema ni u Rusiji"

Izvor: B92, 27.Mar.2017

Ruski umetnici, predvođeni ruskim akademikom Nikolajem Muhinom, privode kraju radove na izradi mozaika za kupolu u Hramu Svetog Save na Vračaru. Sada je na redu druga faza — izrada oltara...Piše: Olivera Ikodinović..Izvor: rs.sputniknews.com..Iako tek predstoji pronalaženje donatora i ugovaranje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.