Kosovo kao američki prioritet

Izvor: Vostok.rs, 01.Nov.2012, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo kao američki prioritet

01.11.2012. -

Nekoliko dana pre američkih predsedničkih izbora ukupni rejtinzi demokrate Baraka Obame i republikanca Mita Romnija skoro su izjednačeni. Poslednji televizijski duel je za Obamom. I mada spoljna politika ne igra veliku ulogu u životu Amerikanaca, koje mnogo više tangiraju unutrašnji problemi, televizijski duel po pitanjima globalne politike uvek je bio barometar kompetentosti kandidata. I aktuelni predsednik SAD je bio mudriji nego njegov protivnik Romni. Kandidati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << su govorili o Avganistanu, Siriji, Iranu, Irake, Libiji, Egiptu, Izraelu. Ni jednom rečju nisu se dotakli Balkana, niti situacije u Srbiji. To je i razumljivo, posednjih godina iz ugla Vašingtona, na Balkanu je na kraju krajevo relativno mirno. Evo mišljenja Danke Jovanović:

- Ishod predsedničkih izbora u SAD neće imati dramatičnog uticaja na stanje na Balkanu i na politiku Vašingtona prema Srbiji. Ima onih koji u Srbiji smatraju da republikanac Mit Romni, ako postane predsednik, može da uradi mnogo toga korisnog za Srbe. Ali to je zabluda.Treba imati u vidu, da je demokrata Bil Klinton razradio i sproveo «projekat nezavisnosti Kosova». I može se desiti da će u slučaju pobede Baraka Obame demokrate uraditi sve, kako bi konačno rešili problem Kosova. Oni jednostavno mogu da nateraju Beograd da prihvati njihova pravila igre. Obama se neće lično zanimati «balkanskim poslovima», već će ih prebaciti na Evropsku uniju. Poslednjih osam do deset godina Balkan ni jedanput nije uvršten u spisak prioriteta spoljne politike Stejt departmenta. Teško da će se išta izmeniti narednih godina.

Sada je za svakog predsednika SAD – bilo da je reč o Obami ili Romniju – važan status kvo na Balkanu. Slovenija je već u NATO i EU. Hrvatska je takođe član alijanse i jednom nogom u EU. Crna Gora se takođe tamo sprema. Najverovatnije da će i Beogradu obećati brzi prijem u EU, zatim i u Severnoatlantski savez u zamenu za bezuslovnu podršku politici Vašingtona. Ako Beograd ove uslove počne da ispunjava, odmah će dobiti «zeleno svetlo» za članstvo u NATO.

Upravo tim pitanjem se Vašington aktivno bavi. Mesec i po dana pre početka izbora u Beograd je došao novi ambasador SAD Majkl Kirbi. Pre imenovanja za ambadora u Srbiji Majkl Kirbi je bio na mestu prvog zamenika državnog sekretara SAD u Birou za konzulska pitanja. To je vrlo iskusan i dobro obrazovan diplomata. Na pitanje novinara Foneta o tome šta će se dogoditi ako pobedi Romni, ambasador je otvoreno odgovorio. Ne mislim da treba da menjamo spoljnu politiku, ako u Beli kuću dođe republikanac. Za nas je sada važna jedna tema – Kosovo. To je naš prioritet.

Majkl Kirbi stalno ističe da se SAD protive podeli Kosova na dva dela. Stav Vašingtona je da Beograd i Priština treba da se međusobno dogovore. Želja američkog diplomate je sasvim razumljiva, on je u državnoj službi i ispunjava zadatke svojih lidera. Tokom poslednjih nekoliko godina američke diplomate su imale prilično značajan uticaj na beogradske političare.

Istovremeno Majkl Kirbi nikako ne može da pronađe ključ za Tomislava Nikolića. Kao što je rekao srpski lider u intervjuu makedonskoj televiziji Sitel. «U svim razgovorima sa zvaničnim predstavnicima Evropsle unije otvoreno sam govorio o tome da se u Srbiji u narednih sto godina neće roditi čovek, koji će priznati nezavisnost Kosova i Metohije».

Ali SAD ne zaboravljaju svoje prioritete. 31. oktobra Beograd su posetile državna sekretarka SAD Hilari Klinton i predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Naravno da su i one govorile o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine.

Konstantin Kačalin,

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Libija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

SAD: „Sendi“ začinila izbornu trku

Izvor: Večernje novosti, 01.Nov.2012

ONO što su mnogi videli kao tesnu predsedničku trku, možda i najneizvesniju u skorijoj američkoj istoriji, sada ima obrt - uragan "Sendi". Razorna oluja koja se obrušila na Istočnu obalu i srednji zapad sada bi mogla da bude odlučujuća činjenica u samom finišu predsedničke izborne trke. U...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.