Apel Obami da zatvori Gvantanamo

Izvor: Press, 06.Maj.2013, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel Obami da zatvori Gvantanamo

Peticiju, koju je inicirao bivši glavni vojni tužilac u Gvantanamu, pukovnik Moris Dejvis, do subote uveče je potpisalo više od 137.400 ljudi. Njome je od predsednika zatraženo da na neki način donese konačnu odluku o sudbini osumnjičenih za terorizam u Gvantanamu.

Iza zidova zatvora u Gvantanamu, zatvorenici izgubljeni u beskonačnom pritvoru pokušavaju da privuku pažnju štrajkom glađu koji je danas ušao u četvrti mesec, navodi AFP.

Od >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << petka u štrajku glađu učestvuje 100 od ukupno 166 osumnjičenih za terorizam. Dvadeset tri zatvorenika hrane se uz pomoć cevi ubačenih kroz nos, a tri se nalaze u bolnici, mada im životi nisu ugroženi, izjavio je portparol zatvora, general-potpukovnik Semjuel Haus.

Advokati zatvorenika kažu da u štrajku glađu učestvuje 130 zatvorenika i da neki od njih odbijaju hranu od 6. februara.

Više od polovine zatvorenika koji se još nalaze u Gvantanamu (86) ispunili su sve uslove za oslobađanje, neki još pre pet godina, pa se postavlja pitanje šta ti ljudi još rade zatočeni na "ničijoj zemlji" u Kubi.

Advokat 15 zatvorenika Klajv Staford Smit kaže da su mnogi od njih zarobljeni u Avganistanu ili Pakistanu i prodati Amerikancima zbog novčane nagrade.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Apel Obami da zatvori Gvantanamo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Maj.2013

Američkom predsedniku Baraku Obami upućena je peticija kojom se traži da zatvorenici u vojnom zatvoru Gvantanamo, u američkoj vojnoj bazi na Kubi, koji su tamo zarobljeni bez suđenja više od 10 godina, budu oslobođeni ili izvedeni pred sud. Peticiju, koju je inicirao bivši glavni vojni tužilac...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.