Dostupni linkovi

Apel Obami da zatvori Gvantanamo


Američkom predsedniku Baraku Obami upućena je peticija kojom se traži da zatvorenici u vojnom zatvoru Gvantanamo, u američkoj vojnoj bazi na Kubi, koji su tamo zarobljeni bez suđenja više od 10 godina, budu oslobođeni ili izvedeni pred sud.

Peticiju, koju je inicirao bivši glavni vojni tužilac u Gvantanamu, pukovnik Moris Dejvis, do subote uveče je potpisalo više od 137.400 ljudi. Njome je od predsednika zatraženo da na neki način donese konačnu odluku o sudbini osumnjičenih za terorizam u Gvantanamu.

Iza zidova zatvora u Gvantanamu, zatvorenici izgubljeni u beskonačnom pritvoru pokušavaju da privuku pažnju štrajkom glađu koji je danas ušao u četvrti mesec, navodi AFP.

"Od petka u štrajku glađu učestvuje 100 od ukupno 166 osumnjičenih za terorizam. Dvadeset tri zatvorenika hrane se uz pomoć cevi ubačenih kroz nos, a tri se nalaze u bolnici, mada im životi nisu ugroženi", izjavio je portparol zatvora, general-potpukovnik Semjuel Haus.

Advokati zatvorenika kažu da u štrajku glađu učestvuje 130 zatvorenika i da neki od njih odbijaju hranu od 6. februara.

Više od polovine zatvorenika koji se još nalaze u Gvantanamu (86) ispunili su sve uslove za oslobađanje, neki još pre pet godina, pa se postavlja pitanje šta ti ljudi još rade zatočeni na "ničijoj zemlji" u Kubi.

Advokat 15 zatvorenika Klajv Staford Smit kaže da su mnogi od njih zarobljeni u Avganistanu ili Pakistanu i prodati Amerikancima zbog novčane nagrade.
XS
SM
MD
LG