Đogović: Sporazum sa MMF-om u februaru ili martu

Izvor: Press, 05.Nov.2012, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đogović: Sporazum sa MMF-om u februaru ili martu

Srbija će novi aranžman sa Međunarodnim monetarnih fondom napraviti najverovatnije u februaru ili martu, što će biti dobro za srpsku privredu, izjavio je danas analitičar Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.

"MMF nije samo ekonomska institucija, već ima i politički element, pa verovatno čekaju da vide kako će se rešavati kosovski roblem", rekao je Đogović novinarima.

Takođe, uslov za novi sporazuma je i izmena zakona o Narodnoj banci Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dodao je on.

"Postoji velika verovatnoća da će aranžman sa MMF - om zaista biti i napravljen, što će biti dobro i za Vladu Srbije, jer će onda dobiti puna jedra za sprovođenje ekonomske politike i punu podršku te međunarodne finansijske institucije, a onda možemo da računamo i na ozbiljnim reformama u javnom sektoru", naveo je Đogović.

U periodu kada je počela svetska ekonomska kriza MMF je bio, kako je rekao, veoma fleksibilan i popuštao je prethodnoj vladajućoj garnituri u Srbiji, koja nije "rešavala probleme, već ih gurala pod tepih".

Đogović je rekao da je zatim došlo do eksplozije tih problema i suočavanja sa istinom, kao i da nova vlast nema mnogo manevarskog prostora da bi mogla da se bavi kozmetičkim a ne suštinskim stvarima u ekonomskoj politici.

"Očekujem i reforme penzionog i zdravstvenog sistema kako bi se dodatno rasteretio budžet", dodao je on.

Đogović je kazao da su precenjeni prihodi u projekciji budžeta za 2013. i da se može očekivati deficit veći od četiri odsto BDP - a umesto planiranih 3,6 odsto, pa postoji mogućnost da iduće godine ubrzo dođe do rebalansa budžeta u dogovoru sa MMF - om.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Aranžman sa MMF-om sledeće godine

Izvor: RTS, 05.Nov.2012

Srbija će novi aranžman sa Međunarodnim monetarnih fondom napraviti najverovatnije u februaru ili martu, izjavio analitičar Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović...Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović ocenio je da bi Srbija aranžman sa Međunarodnim monetarnim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.