Hor Valaamskog manastira: žudnja za povratkom

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2014, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hor Valaamskog manastira: žudnja za povratkom

30.10.2014. -

Skoplje, Prilep, Bitolj i Sveti-Nikola. U tim gradovima Makedonije održana su gostovanja jednog od najčuvenijih muzičkih kolektiva Rusije, prazničnog hora Valaamskog manastira. Valaamski manastir je biser ruskog pravoslavlja. Nalazi se na severozapadu zemlje, na ostrvu u Ladoškom jezeru, nedaleko od Sankt-Peterburga.

Za umetnike hora to je prvi put u inostranstvo. Mada mnogi muzičari su već boravili na Balkanu. Govori umetnički rukovodilac kolektiva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Aleksej Žukov.

- Bukvalno pre godinu dana četiri naša muzičara imala su zajednički muzički projekat sa Divnom Ljubojević u beogradskom Sava-centru. A ovog leta gost Valaamske obitelji bio je ambasador RF u Makedoniji Oleg Ščerbak. On je bio glavni idejni pokretač gostovanja hora u Makedoniji. Treba reći da se ambasada vrlo ozbiljno potrudila, rešavajući pitanja vezana za finansiranje ovog projekta. Jedna od makedonskih firmi je postala naš glavni dobrotvor. Njeni saradnici su nam pomagali oko ishrane i smeštaja.

Kako je istakao Aleksej Žukov, poseta hora Valaamskog manastira Makedoniji imala je poseban cilj.

- Za nas je bilo važno sve što je vezano za Prvi svetski rat, pošto se ove godine obeležava stogodišnjica od njegovog početka. Za Balkan je to posebna tema. Pesme i romanse tog vremena koje smo izveli u svojim nastupima su imale vrlo upečatljiv, emocionalni odaziv. Nedaleko od Bitolja postoji bratska grobnica vojnika Prvog svetskog rata. Zvanično to je nemačko groblje, gde od nedavno stoji krst, posvećen sećanju na ruske vojnike. Položili smo vence na ove spomenike. Bez toga nije moglo. To je bio danak sećanja na naše vojnike.

Vratimo se ipak koncertima. Kakva je bila reakcija publike?

- Primili su nas odlično. Meni se učinilo da su svi shvatili šta smo hteli da prenesemo. A naš repertoar je bio prilično raznovrstan: od ruskog crkvenog pojanja do svetovnog repertoara, pesama donskih kozaka i Prvog svetskog rata. Treba reći da smo za vreme pripreme za turneju, još u Sankt-Peterburgu, naučili tri makedonske pesme. One imaju svoju osobenost, svoj karakteristični ritam, koji nije vrlo jednostavan za Ruse. Mi smo odabrali najjednostavnije. Jedna od njih, "A bre makedonče", narodna je himna. Nama se dopalo što je to patriotska pesma, posvećena borbi protiv nemačkog fašizma. Na našim koncertima su bili predstavnici makedonske crkve. Još jednom ponavljam da je ambasada uradila kolosalan posao kako bi ljudi došli na naše koncerte. Sve sale su bile pune. A na poslednjem koncertu u Skoplju, u pozorištu opere i baleta, publika je takođe stajala. Tako da se iskreno radujemo što je naš zajednički rad sa ambasadom Rusije u Makedoniji naišao na takav odaziv.

Za Alekseja Žukova vrlo je značajno što su prva strana gostovanja hora održana upravo na Balkanu.

- Veliki sam poklonik srpske crkvene muzike, pošto njene osnove, za razliku od ruske, čine drevne melodije. Mi kod nas u manastiru volimo da koristimo na bogosluženjima srpsko pojanje. I ruska, i srpska i makedonska crkvena pevačka kultura vodi poreklo od Vizantije. Ali u Rusiji ona se ipak ozbiljno transformisala, a tamo na Balkanu je ostala bliska izvoru. Mi smo se vratili odatle sa osećajem žudnje. Iskreno govoreći, nedostajala su nam četiri dana provedena u Makedoniji. Ali nadam se da ćemo se ponovo tamo vratiti i ponoviti naš nastup. Mnogo su nam govorili o festivalu Ohridsko leto. To nas je vrlo zainteresovalo. I naravno, hteli bismo ponovo da vidimo Makedoniju, ovu predivnu zemlju sa njenim neobično lepim pejzažima.

Grigorij Sokolov,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.