Gde je mesto Teslinoj urni?

Izvor: RTS, 31.Maj.2016, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je mesto Teslinoj urni?

Patrijarh Irinej obnovio je predlog da se posmrtni ostaci Nikole Tesle sahrane u porti Hrama Svetog Save. Stav Crkve ponovljen je i na Saboru Srpske pravoslavne crkve i pred predsednikom Srbije, ali Muzeju i Gradu Beogradu zvanična inicijativa ne stiže. Deo javnosti i dalje se oštro protivi.
Ove godine obeležava se 160 godina od rođenja Nikole Tesle, a ponovo je aktuelna polemika o njegovoj sahrani. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Već deceniju je pokreće Crkva. Urni naučnika nije mesto u Muzeju, tvrde i treću godinu zaredom.

"Posmrtni ostaci srpskog i svetskog velikana Nikole Tesle ne zaslužuju da budu muzejski eksponat, nego da budu dostojno sahranjeni na odgovarajućem mestu pored Hrama Svetog Save na Vračaru, kao što su i Vuk i Dositej sahranjeni pred Sabornom crkvom u Beogradu", ističu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Ideju podržavaju i Teslini zemljaci iz udruženja Srba izbeglih iz Hrvatske. Za hrvatske medije predlog patrijarha Irineja povod je da Teslu označe kao hrvatskog izumitelja – uprkos stavu naučnika da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Mimo vere i porekla, stav naučnika je: Ostavite Teslu na miru! Protest iz 2014. godine spremni su da ponove.
"Nikola Tesla pripada celom svetu, čovek je bio naučnik i mesto mu je u Muzeju, gde su svi njegovi pronalasci", navodi Marko Mitrović iz Inicijative "Ostavite Teslu na miru".
O Teslinoj zaostavštini, kažu u Muzeju, brinu stručno i sa posebnim pijetetom. Inicijativu iz 2006. godine su odbacili, 2014. godine su joj se protivili. Sada su uzdržani.
"Nadležni organi osnivača i Muzeja 'Nikole Tesle' takvu inicijativu razmatrali bi u slučaju pokretanja zvanične procedure, saglasno važećim propisima i u okviru svojih nadležnosti", navode iz Muzeja Nikole Tesle.
Zvaničnu inicijativu čeka i osnivač Muzeja – Grad Beograd.
"Pitanje premeštanja posmrtnih ostataka Nikole Tesle, osim izuzetnog značaja i za društvo i za naučnu zajednicu, zahteva izjašnjavanje institucija republičkog nivoa", naglašavaju iz Grada Beograda.
Skupština grada prošle godine je usvojila odluku da se na svetosavskom platou Tesli podigne spomenik. Sporazum o izmeštanju urne koji je Grad potpisao sa Vladom i Crkvom zamrznut je zbog, kako se navodilo, moguće politizacije i oštrog protivljenja javnosti.
Posmrtni ostaci Nikole Tesle u Beogradu su od 1957. godine po želji šire porodice i pravnog naslednika. Za tri godine otkako se zaoštrila polemika o njenom izmeštanju, Muzej je posetilo gotovo 150.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC traži da se Teslina urna prebaci na haube njihovih automobila

Izvor: Njuz.net, 01.Jun.2016, 15:20

BEOGRAD, 1. jun 2016, (Njuz) – Sinod Srpske pravoslavne crkve predložio je da se Teslina urna izmesti iz njegovog muzeja i prebaci na haube automobila koje voze vladike.. Članovi SPC su ovaj predlog izneli kao kompromis nakon što se u javnosti ponovo povela polemika oko prebacivanja Teslinih posmrtnih...

Nastavak na Njuz.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.