Evo zbog čega baš TOLIKO Srba slavi Svetog Nikolu

Izvor: 24sata, 19.Dec.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo zbog čega baš TOLIKO Srba slavi Svetog Nikolu

Nikoljdan je najčešća krsna slava kod Srba, a jedna od priča vezana za ovog sveca možda će nam približiti zbog čega je to tako.

Sveti nikola je prema verovanju bio zaštitnik putnika i gospodar vode, a veruje se i da on prevodi upokojene duše u svet mrtvih.. Njegova čuda i njegova vera proslavile su ga još za života, pa ga prvo narod a zatim i Crkva proglasi za svetitelja. Upokojio se 6. decembra 343. godine.

Telo ovog sveca je više stotina godina >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << počivalo u sabornoj crkvi mirlikijske Mitropolije. Više stotina godina telo je počivalo tamo gde je i sahranjeno; i mnogi ljudi su dolazili na njegov grob i molili mu se da ih od bolesti i bede izbavi. U starim se knjigama pominje da su još za njegova života i Skiti, tj. Stari Sloveni, sa reke Dona dolazili u Mir svome svetitelju, a i posle njegove smrti su na njegov grob dovodili svoje bolesnike. Otuda se može objasniti zašto je Sveti Nikola kod srpskog naroda toliko uvažen, te najveći broj svečara njega slavi.

Nikoljdan uvek pada u vreme Božićnog posta, i zbog toga je praznična trpeza slavara uvek posna.

Knez Miloš Obrenović je slavio Svetog Nikolu po svim narodnim običajima, a dok je dizao slavu, pucali su topovi i zvonila crkvena zvona.

Po gradovima i varošima Srbije rašireno je verovanje da Sv. Nikola noć uoči svog praznika, obilazi decu koja su bila dobra u toku godine i deli poklone. Poklon obično ostavlja u dečjim cipelama. I danas mnoga deca čiste svoje cipele istavljaju ih u prozore, da bi se ujutru, na Nikoljdan, silno obradovala kad u cipelici pronađu poklon-dar Sv. Nikole.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.