Izvor: PRObjave.com, 02.Apr.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladin predlog za povraćaj PDV-a ne donosi rasterećenje roditeljima

Mreža Udruženja RODITELJ, Portal "Bebac", servis "Halo beba" i Mreža organizacija za decu Srbije izražavaju nezadovoljstvo sadržajem predloga amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost koji je Vlada Republike Srbije uputila Narodnoj Skupštini kao i načinom na koji je on predstavljen javnosti.

Narodnom inicijativom u okviru koje je 180.000 građana izrazilo nezadovoljstvo ekonomskom cenom roditeljstva, inicijatori i svi potpisnici tražili su potpuno ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe. Nakon podnošenja predloga, inicijatori su pozvani na konsultacije sa Ministarstvom finansija tokom kojih im je predstavljen model povraćaja PDV-a, a od njih tražena pomoć u formiranju liste artikala koji bi bili obuhvaćeni ovom merom. Takođe, inicijatori su dostavili informaciju o tome da je očekivani iznos za povraćaj PDV-a tokom prve 3 godine detetovog života na predložene artikle 96.674 din, ali i naznačili potrebu da inicijalna lista artikala ne može biti i konačna.

Amandmanom koji je predložila Vlada ukupan iznos PDV-a koji roditelji ili staratelji deteta starosti do 3 godine mogu povratiti je 55.000 din. Primenom proste kalkulacije koja podrazumeva potrošnju artikala sa liste i trenutnih njihovih cena, može se zaključiti da, pored toga što oslobađanju od PDV-a neće biti podložni svi artikli neophodni za negu i odgajanje deteta do 3. godine života, čak i oni proizvodi navedeni u tekstu amandmana neće biti oslobođani u količinama koje predstavljaju njihovu realnu potrošnju. U predlogu liste artikala, na primer, nema pomoćne opreme za dojenje, kao ni odeće i obuće za decu.

Kako se Vlada nije ni osvrnula na deo Narodne inicijative koji se odnosi na marže, a koje realno predstavlljaju mnogo veću stavku u strukturi krajnjih cena, jer njihovi iznosi idu i do neverovatnih 300%, a većina prodavaca opreme i hrane za bebe tokom poslednjih dana je izvršila podizanje cena ovih proizvoda za 20-30%, načinom povraćaja PDV-a koji je Vlada predložila, roditelji odnosno staratelji neće osetiti nikakavo finansijsko rasterećenje.

Mreža Udruženja RODITELJ, Portal "Bebac", servis "Halo beba" i Mreža organizacija za decu Srbije nastaviće sa naporima usmerenim ka potpunom ostvarivanju svih zahteva građana iskazanim tokom akcije "Glasaj za bebe", kako bi predstavnici vlasti konačno shvatili da je ekonomska cena roditeljstve, pored svih problema srpskog društva, tema kojoj se mora posvetiti posebna pažnja.
Udruzenje RODITELJ
Tc Zemunikum, lokal 44
11000 Beograd
Tel: 011 3165 375
Fax: 011 3165 376
Email: info@roditelj.org
Web: www.roditelj.org
Kontakt:
Dragana Soćanin
Funkcija: predsednica
Mob: 064 32 92 040
Email: info@roditelj.org

Nastavak na PRObjave.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bebi PDV u Skupštini

Izvor: Mondo, 02.Apr.2012

Amandman Vlade Srbije na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost stigao je danas u Skupštinu.

Nastavak na Mondo...

Bebi PDV: Roditelji neće osetiti nikakvo rasterećenje Vladinim predlogom

Izvor: Blic, 02.Apr.2012

Mreža Udruženja Roditelj, portal "Bebac", servis "Halo beba" i Mreža organizacija za decu Srbije izrazili su danas nezadovoljstvo sadržajem predloga amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji je Vlada Srbije uputila Skupštini Srbije, kao i načinom...

Nastavak na Blic...

Bebi PDV: Roditelji neće osetiti rasterećenje

Izvor: Radio 021, 02.Apr.2012

Mreža Udruženja Roditelj, portal "Bebac", servis "Halo beba" i Mreža organizacija za decu Srbije izrazili su danas nezadovoljstvo sadržajem predloga amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji je Vlada Srbije uputila Skupštini Srbije, kao i načinom...

Nastavak na Radio 021...

U sredu konsultacije o izmenama Zakona o PDV

Izvor: Beta, 03.Apr.2012, 12:02

BEOGRAD, 3. aprila 2012. (Beta) - Kolegijum Skupštine Srbije razmatraće u sredu izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost kojima se ukida porez na opremu i hranu za bebe...Kako je saopšteno iz Skupšt.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.