Najveća knjižara na Balkanu: počinje 61. Beogradski sajam knjiga

Izvor: Scandal.rs, 21.Okt.2016, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća knjižara na Balkanu: počinje 61. Beogradski sajam knjiga

Ceremonija svečanog otvaranja počeće u nedelju u 18 časova, a zvanično će Sajam otvoriti pisac i predsednik Matice srpske Dragan Stanić. Svečanost će se odvijati pred štandom zemlje počasnog gosta Islamske Republike Iran, uz prisustvo iranskih zvaničnika.

Pojedinačna ulaznica koštaće 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara. Sajam će petkom, subotom i nedeljom biti otvoren od 10 do 21 čas, a radnim danima do 20 časova.

U sajamskim halama predstaviće >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << se 450 izdavača, od toga četrdesetak inostranih, iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Irana… Posetioci će moći da sagledaju celokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju, ali i da prisustvuju mnogobrojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu i aktuelnom društvenom trenutku.

Na Sajmu će biti organizovane i tematske tribine povodom 400-godišnjice Servantesa i Šekspira i stogodišnjice Petra Kočića, kao i izložbe, Festival stvaralaštva mladih, školski (27. oktobra) i porodični dan.

NAGRADE IZDAVAČIMA

Kao i prethodnih godina, biće dodeljene sajamske nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečju knjigu, najlepšu knjigu, nagrada za izdavača iz dijaspore, posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera. Novinari će dodeliti svoje nagrade za najboljeg izdavača i izdavača koji ima najprofesionalniji odnos prema medijima.

Iranski zvaničnici će tokom trajanja manifestacije imati niz susreta sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima naših institucija kulture, te s njima potpisati trogodišnji program saradnje. Na Sajmu će učestvovati desetak izdavača iz Irana koji će predstaviti dela na persijskom, engleskom i srpskom jeziku. Biće predstavljeno šest knjiga koje je na srpskom objavio Kulturni centar Irana, održaće se četiri okrugla stola uz učešće iranskih i srpskih pisaca, radionica ilustracije, izložbe, revija iranskih filmova u Kinoteci, a biće nam predstavljeno i dramsko pripovedanje.

Očekuje se potpisivanje sporazuma o uzajamnoj prodaji autorskih prava između iranske književne agencije i iranskih i srpskih izdavača za objavljivanje 20 dela, kao i protokola o saradnji sa jednim srpskim izdavačem za prevođenje triju naslova na srpski jezik, a u planu je i osnivanje udruženja književnika Srbije i Irana.

Posebna pažnja na ovogodišnjem Sajmu knjiga biće posvećena predstavljanju dela autora mlađih od 30 godina.

Ostatak teksta pročitajte ovde: Najveća knjižara na Balkanu: počinje 61. Beogradski sajam knjiga

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.