Stiže paklena sedmica: Temperature i do 40 stepeni

Izvor: BanjalukaLive.com, 05.Jul.2015, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže paklena sedmica: Temperature i do 40 stepeni

U narednim danima u BiH biće jako vruće sa dnevnim temperaturama i do 40 stepeni, najavljuju meteorolozi. Za sutra su najavljene dnevne temperature od 31 do 37 stepeni Celzijusa, a u utorak još toplije sa temperaturama i do 38 stepeni. U srijedu se takođe očekuje sunčano i vruće vrijeme, kada će dnevna teperatura biti od 34 do 40 stepeni, s tim da u noći sa srijede na četvrtak u većem dijelu BiH dolazi kiša sa lokalnim pljuskovima, prenose "Nezavisne novine". U četvrtak će jutro >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << u Bosni biti pretežno oblačno sa slabom kišom, nakon čega slijedi razvedravanje i dnevne temperature od 26 do 30 stepeni, a na jugu do 36 stepeni. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS upozorilo je građane da u narednom periodu što manje vremena provode na otvorenom, a naročito u periodu od deset do 17 časova. "Velike vrućine mogle bi uticati na većinu populacije, zbog čega se preporučuje boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje fizičkih poslova, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti. Treba izbjegavati alkohol i napitke sa puno kofeina i šećera. Takođe, treba jesti manje i laganije obroke, te nositi široku i svjetliju odjeću, šešire i sunčane naočare", istakli su u Ministarstvu zdravlja, prenijeli su banjalučki mediji. Naveli su da pojačane tegobe mogu imati hronični bolesnici sa simptomima glavobolje, razdražljivosti i iscrpljenosti. Na roditelje je apelovano da ne ostavljaju djecu samu u parkiranim vozilima i da ih zaštite od sunca. Iako je u Sarajevu temperatura vazduha već danima iznad 30 stepeni, u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo ističu da nije zabilježen povećan broj ljudi koji se u ovaj zavod javljaju zbog malaksalosti, sunčanice ili kolapsa uopšteno. "U Zavodu je inače povećan broj pacijenata zbog toga što je ljudima lakše zatražiti pomoć od nas nego ići redovnim putem preko ambulante porodične medicine. Što se tiče vrućina, one jesu velike, ali očigledno je da se građani pridržavaju uputa te nema mnogo osoba koje traže pomoć od posljedica prekomjernog izlaganja suncu", kazala je dežurna doktorica Amra Bašić-Živadinović. Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje na visoke temperature vazduha, koje se odnosi na period od 6. do 8. jula u intervalu od 13 do 17 časova. Upozorenje je izdano zbog visoke dnevne temperature vazduha, kao i UV indeksa, a odnosi se na područje cijele BiH. "Očekivane temperature od 32 do 38, u srijedu na sjeveru i jugu i do 40 stepeni", napominju iz FHMZ. (BLLIVE, Foto: Arhiva sajta)  

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izdato narandžasto upozorenje: Temperature do 38 stepeni

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jul.2015, 08:45

SARAJEVO - Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano i vruće...Jutarnja temperatura od 15 do 21 stepen, na jugu od 20 do 25 stepeni, a najviša dnevna od 32 do 38...Od ponedjeljka do srijede u BiH se očekuju visoke dnevne temperature vazduha, od 32 do 38 stepeni. U srijedu, u sjevernim i južnim...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.