Izvor: Blic, 30.Avg.2016, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PIK i Rusi doneli odluku, reakcije političkih zvaničnika BiH burne i podeljene

Nakon što je PIK dao svoj sud i pozvao vlasti Srpske da ne održe referendum, a Rusi izdvoji svoje mišljenje iz njega, usledile su i prve reakcije političkih zvaničnika iz RS i FBiH.

Cvijanovićeva: PIK je u funkciji bošnjačke politike

- Nije prvi put da je PIK u funkciji bošnjačke politike, i ne pamtim da je ikada definisao bilo kakve stavove koji su bili nepristrasni i dobri za sve u BiH - rekla je premijerka Srpske, Željka Cvijanović, reagujući na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjavu ambasadora Upravnog odbora PIK o referendumu o Danu Republike.

Ona je istakla da je na isti način funkcionisao i visoki predstavnik donoseći godinama odluke unapred naručene od strane političkog Sarajeva, uglavnom kratkovidne i štetne po unutrašnje odnose u BiH.

- Zato se s pravom može reći da su visoki predstavnik i PIK, ako ne više, onda barem podjednako krivi kao i domaći političari za neuspeh i deficite koje pokazuje BiH – kazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da apsurdno zvuči kad PIK podseća na obavezu izvršavanja obaveza Ustavnog suda BiH u zemlji u kojoj je preko 90 takvih odluka ostalo neizvršeno, mahom u kantonima i FBiH, a “da se oni zbog toga nisu ni jednom počešali po glavi”.

Stevandić: Od banalne stvari napravili su pitanje života i smrti

Potpredsednik NS RS, Nenad Stevandić, izjavio je Srni da današnja izjava ambasadora Upravnog odbora PIK kojom pozivaju vlasti RS da ne održe referendum o Danu Republike, ima za cilj da se napravi što napetija situacija.

On je istakao da povodom toga Republika Srpska treba da ostane mirna i da insistira na demokratskim pravima.

- Ukoliko smatraju manje bitnim entitete nego državu, neverovatno je da su toliko obratili pažnju na stvar koja bi za svaku državu trebala biti banalna, jedan praznik u entitetu i od toga naprave pitanje stabilnosti ili nestabilnosti, života ili smrti - naveo je Stevandić.

On je rekao da to govori da je to pitanje samo povod da se izvrši pritisak na Srpsku i da su iza ovoga neke skrivene namere.

Borenović: Izjava je donesena pod pritiskom iz FBiH

Predsednik PDP, Branislav Borenović, izjavio je Srni da se očekivalo da će PIK pod određenim pritiskom doneti odluku u kojoj nedostaje dovoljno argumentacije za uvid u to šta je sporno u sadržaju referendumskog pitanja.

- Izjava se jednima sviđa, a nama se ne sviđa. Ona je žestoka i verovatno donesena pod određenim političkim pritiskom iz FBiH, ali ne može, niti treba da proizvede političke turbulencije u BiH - rekao je Borenović.

On je istakao da nejedinstvo PIK po pitanju stava o referendumu govori da ne postoji usaglašen stav među zemljama članicama tog tela.

Lider PDP je primetio da u izjavi PIK nema pominjanja bonskih ovlaštenja, koja su ranije pravila određenu vrstu političke diskriminacije u BiH.

Izetbegović: Rusija neselektivno podržava sve iz Srpske

Predsedavajući Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović je potvrdio da je izdvojeno mišljenje Rusije na današnjem zasedanju članica Upravnog odbora Veća za implementaciju mira (PIK) u BiH bilo i očekivano.

- Nažalost, izdvojeno mišljenje Rusije je bilo očekivano. Rusija već izvesno vreme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske. Podrška političkoj avanturi koja dovodi u pitanje institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom će doneti štetu svima, i BiH, i RS, i regionu, a u konačnici i Rusiji - naglašava Izetbegović.

Osim Rusije koja je izdvojila svoje mišljenje, ostale članice PIK su usaglasile zajedničku izjavu, koja je prema rečima ambasadora Rusije u BiH, Petra Ivancova, sporna jer traži isključivo ustupke RS, a ne poziva na dijalog, što je, smatra Ivancov potrebno u ovom trenutku.

S obzirom da je za zajednički stav članica PIK potreban konsenzus verovatno će se zakazati nova sednica, na kojoj je potrebna prosta većina glasova.

Osim OHR od kojeg se očekuje da reaguje i spreči zakazani referendum u RS, reagovati može i Ustavni sud BiH, kojem je Izetbegović prošle sedmice uputio zahtev da naredi odgađanje referenduma u entitetu Republika Srpska.

- Pretpostavljam da će prvi reagovati Ustavni sud BiH, a da će iza njegove odluke stati u visoki predstavnik, odnosno međunarodna zajednica - naglašava Izetbegović.

Salkić: PIK je osudio separatističku politiku

Potpredsednik RS, Ramiz Salkić je rekao da je Upravni odbor Veća za provođenje mira (PIC) potvrdio ono na šta je upozoravano i od strane bošnjačkih zvaničnika, da je referendum u RS o 9. januaru, antiustavan i antidejtonski te protivan interesima BiH.

Salkić smatra da je važno da je PIK osudio separatističku politiku, koja se provodi i poručili da se ona ni u kom slučaju ne može desiti na teritoriji BiH.

Važno je, naglašava Salkić, da je u zaključcima Upravnog odbora PIC jasno rečeno da je neupitan teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te da se neće dozvoliti bilo kakva eskalacija ovog problema.

Pavić: Odluka PIK nema uporište u pozitivnom pravu

Predsednik Demokratskog narodnog saveza (DNS, Marko Pavić je reagujući na poziv ambasadora Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIK) vlastima Srpske da ne održe referendum o Danu Republike, istakao da su odluku o referendumu konsenzusom donele sve političke partije u Republici Srpskoj, što je jednoglasno usvojeno na sednici Narodne skupštine Srpske.

On je dodao da samo navedeni faktori mogu doneti odluku da se referendum ne održi.

Pročitajte još:

- Razumijem preporuku ambasadora PIK, ali je činjenica da ona nema uporište u pozitivnom pravu – kaže Pavić.

On je poručio onima koji nameravaju da eventualno ukinu Dan Republike Srpske da će se 9. januar slaviti dok je god Srba.

Ivanić: PIK je pod velikim uticajem Sarajeva

Član Predsedništva BiH iz RS, Mladen Ivanić, izjavio je Srni da je današnja izjava ambasadora Upravnog odbora PIK očekivana i da je evidentno da nema upotrebe bonskih ovlaštenja.

- Nema upotrebe bonskih ovlaštenja, jer bi to značilo da bi u narednih pet godina u BiH samo OHR morao ponovo donositi odluke. Drugo, mislim da ova osuda referenduma nije pametan stav PIK zato što pokazuje jednostranost - rekao je Ivanić.

Ivanić je smatra da je PIK pod velikim uticajem Sarajeva i da je očito da jednostrano nastupa.

Čavić: Ustavni sud BiH je napravio ovu gužvu

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP), Dragan Čavić je rekao da je stav PIK o referendumu o Danu Republike Srpske očekivan, jer da je Ustavni sud BiH doneo pravnu odluku "ne bi bilo sve ove gužve".

Čavić je ocenio da Ustavni sud BiH nije imao šta da traži po pitanju Dana Republike Srpske, jer je to pitanje entiteta, te da su činjenice, koje je taj sud koristio prilikom donošenja ove odluke, bile političkog, a ne pravnog karaktera.

- Smatram da datum održavanja referenduma treba da bude posle odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji koju je uputila Narodna skupština Srpske na njegovu odluku o neustavnosti Dana Republike. Time smo dali šansu tom sudu da još jednom, ali na pravnim postulatima, uoči svoju grešku koju je napravio kada je proglasio neustavnim Dan Republike - rekao je Čavić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.